用咗Samsung Galaxy Tab S9之後番唔到轉頭(2)

86 回覆
14 Like 4 Dislike
無人開我開
下面啲野唔係我打的

用咗10年iPad之後,決定轉去Tab,我之前嘅ipad係:ipad 9, ipad air 1, ipad pro 12.9 (1st/3rd/m1), ipad pro 11 (1st)

轉用三星Tab嘅主要原因:
- iPadOS 令人失望
- 功能追唔上硬件
- 除左個mon 之外其他位都唔值咁貴
- Magic Keyboard 淨係得手感好, 但無保護性

我鍾意三星Tab嘅嘢:
- 有Dex mode, 可以自由re size; split screen 可以上下分
- 枝筆係免費送既
- 右邊拉出黎係快速揀app, 而唔係ipad 果個可有可無既slide over
- 有Whatsapp app, 仲可以放homescreen 預覽
- 有mon底指紋解鎖, 唔洗下下去開關掣或者正面望住鏡頭
- Keyboard cover 有保護性

我鍾意iPad嘅嘢:
- 輕, ipad pro 11 明顯輕過tab s9
- Safari 上網感覺舒服過其他
- 有mini 揀, 有d 時候好好用
- 有時用得著ecosystem
- App UI 有優勢 (但近年越黎越少差距)
- m1之後機能都好好, 唔怕有咩做唔到

總體嚟講,大部份用家Tab S9 $5000內已經做到iPad $10000既野,仲有凸,除非你專業要用pencil或者你好中意apple 篩選比你果d 小部份極致體驗。
睇完樓主呢篇分享我都去買部s9
8月s9u trade in加2千5,果時勁抵
想拎s8 u trade in換S10 u是否不智。
唔駛特別delete,係卓面移除見佢唔到就得啦
price.com好似見唔到新嘅keyboard cover
有機,本身用緊s9 ultra
咁睇吓補幾多喇~
咁誇既標題Ray ma真係
都用左咁耐,電同Mon都有損耗,換新機有誘因

但換前去玩下真機先,有左防反光個畫質感覺唔係個個受,買前試下冇壞
rayma 試AI 係用佢條仔張相 一定係酒店瘋狂巨大化
Ray ma早期幾好,但紅左後就接Sponsor接到唔中肯,或缺點輕輕帶過,Hard sell變到,以前有睇佢
佢係基咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞