地盤工將軍澳商場彈琴 網民:鐵漢柔情

116 回覆
385 Like 7 Dislike

有網民今晚在facebook群組「將軍澳」貼出一段短片,顯示一名身穿工作服的地盤工人,坐在商場一部鋼琴前演奏,更隨音樂擺動身體,顯得十分投入。拍片網民留言表示「衷心欣賞」該名工人,不少網民則留言大讚工人是「鐵漢柔情」。

按下短片播放鍵,悠揚的琴聲傳進耳中。拍攝片段的網民表示,片中地盤工是在午飯過後抽空彈奏兩曲,第一首是不少人都認識的Canon in D,之後就是片中的樂曲,「我估佢真係好鍾意彈琴,因為佢電話內有樂譜」。

不少網民留言大讚地盤工的演奏動聽,指他是「鐵漢柔情」、「職安真漢子」,就連同為地盤工人、因使用一張黑人照片作fb頭像的網絡紅人「文生」亦留言讚片中人「師兄好野(嘢)」。但亦有人看見地盤工身穿工作服,擔心他會否仍未下班,「片子出了街,他上級看到不知會有何想法」,其後有人留言回應指地盤工「可能飯後輕鬆下」。

這場「即興演奏會」在領展旗下的將軍澳尚德商場上演。領展去年以旗下3個商場作試點,放置由本地藝術家創作的彩繪鋼琴,讓公眾隨時彈奏,在社區傳遞歡樂,計劃其後擴展至其他領展商場,包括今次片段中的尚德商場。
個個都做地盤 你估個個都想做地盤咩
明明早排已經影到相
而家先有片睇
點解D 新聞咁喜歡吹捧 地盤佬??

每次地盤佬 做D特別事, 例如 扶阿婆過馬路, 玩樂器
就一定會上報紙

反而如果其他職業做呢D事, 一定無人理
個個讚嘆我對眼 夠哂迷人當係情人 我個人咁有型 鐵漢柔情勝過黎明
感覺似宣傳手法
又吹奏地盤佬
覺得吹奏地盤佬個d係咪錯重點?
係咪臨記黎

就一定會上報紙

但係新聞又唔會報地盤佬好多都係藍屍帶,娶大6女人做老婆,講野兩句唔埋就爆幾句粗口,用晒份糧去叫雞
真奇怪

想問你真人有無接觸過地盤佬
勝過黎明
勝過黎明

Charming

就一定會上報紙

但係新聞又唔會報地盤佬好多都係藍屍帶,娶大6女人做老婆,講野兩句唔埋就爆幾句粗口,用晒份糧去叫雞
真奇怪

我直情做緊地盤

做左7年

就一定會上報紙

真奇怪

我直情做緊地盤

做左7年

唔係問你
大家估下呢個地盤佬叫唔叫雞

正評

唔叫 負皮
咩鐵漢柔情啫 係班人stereotype左地盤佬一定係粗人唔會識彈琴咋喎
個個都做地盤 你估個個都想做地盤咩

有冇人覺得呢句野好撚煩
到左今日仲有人拎呢句黎改
當年 我放棄了一個成為演奏家的夢~~

大家估下呢個地盤佬叫唔叫雞

正評

唔叫 負皮

叫唔叫雞其實無乜所謂, 又唔影響社會

不如問佢支持政府 定支持民主/本土
係咪臨記黎

好快知,外國好多途人,好多其他角度,重有起底
彈琴有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞