王晶自比「復仇者聯盟」先驅:一手捧紅鄭伊健,幾乎將劉德華壓到氣都唞不到!

151 回覆
3 Like 101 Dislike
如果跟返漫畫黎拍其實太子、立花正仁,耀揚、大東、大飛都係有獨立漫畫可以用黎做藍本拍返人物傳記電影出黎
老實講古惑仔95年填海華個年紀略嫌大本身古惑仔就係講緊班20出頭嘅後生仔嘅社團血淚史 ,
其實點解無人諗過改篇下瑞新既火舞耀陽
其實會唔會係牛佬 瑞新

由漫畫先有電影
你咁肥 你砸邊個都唔到氣啦
柒左 原來力王有做過
咩冇
老實講,佢8 90年代真係拍咗好多經典電影嘅。
咁3,4又拍得咁好?
其實可以分幾個phase,啲介紹重要角色出場既電影就用黎鋪陳,大場面/大戰就拍到好似復仇者聯盟咁

然後唔同既phase有唔同既大Boss,比如原青男、水靈、耀揚、山雞、地中海、丁瑤/金尊貴、方盛滿

而大場面有火石洲之戰,江湖巨人排名戰、火拼毒蛇幫(杏花樓之戰同血戰山河中心)、八壯士血戰福田製品廠、煙化台千人大戰、巨星之戰、陳浩南大戰方盛滿既「一帶一路」、中環大戰
好似話當年有個老母喊住咁求鄭伊健唔好再拍古惑仔
仲有洪興分部蔣天養 車寶山果期好好睇,後來牛佬整死晒太子大飛啲人都冇乜心情追了
其實福田大啲果度寫死埋陳浩南然後end咗佢咪好
仲有洪興分部蔣天養 車寶山果期好好睇,後來牛佬整死晒太子大飛啲人都冇乜心情追了
其實福田大戰果度寫死埋陳浩南然後end咗佢咪好
記得以前無睇過古惑仔既漫畫剩係睇過電影,到之後睇返漫畫真係完全兩個故仔咁,有啲重要角色唔撚見咗,有啲角色直頭人物性格大變變咗第二個人,不過睇電影最令人出戲就係有啲角色明明上一集死咗,但下一集又用返同一個演員去演另一個角色
當時香港政府希望找一位青年大使,作為香港形象的代表之一

港英政府
港共政府
假如由 tvb劉德華 演陳浩南

《古惑仔》就會變成《職業特工隊》一樣旣「湯告魯斯電影」

而非《復仇者聯盟》咁旣 群象電影

⬆️ 古惑(肥)仔之人在M記
⬇️ 銅鑼灣揸fit人

伊麵、生秋同埋劉導而家望返轉都話唔想拍
當年冇乜娛樂 個潮流真係教壞好多𡃁仔
Crossover jimmy仔啦
一個電話打返大陸
全部死晒
王精 = 劣版Loki
周星馳 = 復仇者其中一個?
有別於 中日台韓英美南歐 黑幫電影

《古惑仔》糸富香港本土特色旣產物
有冇睇過天若有情
發財立品梗係咁講
劉德華做黑社會紅到顛
擺明錢唔夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞