報告:香港寫字樓空置率創歷史新高 租金自2019年高峰跌40%

13 回覆
6 Like 0 Dislike
第一太平戴維斯:寫字樓空置率創歷史新高 租金跌40%
標籤:寫字樓 空置率 第一太平戴維斯 租金 編輯推介
文章日期:2024年10月4日 15:35

經濟前景未明朗,導致市場對寫字樓的需求減少;據第一太平戴維斯最新發表的寫字樓租賃市場報告指出,香港寫字樓市場自2019年以來的空置率創下歷史新高,租金下降了40%。

報告指出,目前香港寫字樓空置率,超越過往低迷時期的水平如2003年SARS、及2009年全球金融危機;特別是核心商業區,如中環的空置率增加220萬方呎。報告續指,這情況由多種因素造成,包括經濟表現疲弱而導致的需求減少、租客喜好轉變、及受高息環境的影響。

由於業主在市場上面臨激烈競爭,不得不大幅降低租金,導致租金自2019年高峰以來下降了40%。

原文網址:https://finance.mingpao.com/fin/instantp/20241004/1728027681128
但係股市升到仆街喎
股市短期升跌同實體經濟好壞無乜實際必然關係
所以啲人都成日講美國經濟麻麻地

其實經濟好唔好要好多野夾埋一齊睇

失業率,GDP , 股市果啲,單睇一樣完全唔夠
唔投資樓市咪投資股市囉
唔覺寫字樓租金有跌 好多都唔肯減
如果股市大升就代表實體經濟好,咁歐美應該經濟「好」到Fed同ECB個個月keep住加息啦,不過大把戇鳩仔見呢排国家隊出手搞到恆指升咗幾千點就仆撚住出嚟笑話香港經濟唔好嘅人
股市行先,其他滯後
虛火
其實家陣好多人都轉網上虛擬商店
根本唔洗實體店
大企業依然需要租office
2019 係三幻
而家22500 距離仆街仲有好好好遠
有wfh/hybird,而家辦公室冇以前咁大需求。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞