[ViuTv][羅嘉駿導演]《十七年命運週期》Cicada Cycle討論(9)(17年週期蟬的使命)

517 回覆
6 Like 3 Dislike
剩係隔離嗰14日無事已經算係咁! 唔係長期可以醉住咁過㗎
唔係懺個悔耶蘇就原諒你咩!

最緊要信主
同記得奉獻
五戒十善 守則好正路

我當不殺生=食齋, 素食係有益
刀演又幾好野 咁都夾到
咁岩沙士同武肺又差十七年
幸福有幾近都可以與你無關
有冇巴打可以CAP 朱康D 仆街對話, 拎出黎屌9 D耶撚
咁又唔駛咁
btw 朱謙
唔知幾時先可以知超人係點死
另外唔知家姐有冇大人版
今年好似有13年蟬同17年蟬一齊出
疫情其中一個最大遺憾,應該都係冇咗原版940920,可惜可惜
我相信係導演特登咁寫架,咁咪更顯示到呀媽心中無佢呢個女,成個感情係晒新既家庭到,新家庭愈美好就顯得嘉滔格格不入同有強大對比。
果句會過去係on9,但幫個17歲既女慶祝生日,係寫得好。

由嘉滔入屋睇相開始就話左俾觀眾知呀媽既美好家庭係同嘉滔係對比,之後一路俾觀眾知呀媽連嘉滔既習慣都唔記得,即係心入面完全無舊家庭,再到無理由唔幫自己17歲女慶祝生日,再加埋嘉滔以前既幸福對比,成件事愈寫得新家庭美好就愈推得嘉滔向深淵

所以你覺得佢地快樂地生活好無同理心,但一來導演係特登咁寫,二來就係佢地無必要因為一個外來人而影響自己快樂既生活。
暫時個人謎團:
超人點死
超人木星大個咗點解無聯絡
小青家姐係唔係律師
食齋同素食已經唔同。

而且尤其香港人食素食齋係咪有益,我覺得值得商榷。本身食素食齋已經要建基於有基本營養學認識,我老母就係幾十歲人on99學人食素搞到暈撚左當然咁係佢on9,但食肉有太多營養係要好識食素先補充得返。

另外,香港傳統d素同齋又油又味精又色素,邊可能健康鬼佬果d就原形食物就係健康。
無惡意,但巴打係咪仲讀緊中學?定係有幸中學最frd既frd同自己係同一個class仲有聯絡?

人生其實就係咁,超人係醫生,木星只係外賣仔,唔係話佢地兩個會唔夾,佢地見返應該都仲會好多野講,但就係大家個圈子同階級唔同左,所以自然少左互相搵對方。

講白d就係超人出黎做野幾個月就諗買車,做得幾年就諗買樓,仲有諗買咩錶咩皮鞋,諗飲咩紅酒,諗邊到度身造西裝去宴會,點建立同上司溝通既品味。。。。。木星想搭嘴都無咁既機會
一定係質數
命運循環:17歲時寄人蘺下,姑姐偏心表弟。17年後親生阿媽又偏心阿妹。
咁劇情都寫到好白,超人唔係只顧賺錢嗰種醫生。
淨係讀醫時既生活圈子同忙碌已經夠果佢同木星無聯絡
都似
因為超人喺車度唔開心細個冇拉木星一齋去劇社
有依種遺憾,似只係普通冇聯絡,唔似鬧交嗰種
係,做左咁耐都無伏筆佢地將會有矛盾衝突,咁升左大學同埋出黎做野有新既圈子,本身2個既social class又唔同,以前再frd都好易無聯絡。
岩岩2刷,如果超人係抑鬱自殺既話,佢果時搵一搵木星,可能已經唔洗死
想同蕃茄做愛
未必係物質上嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞