外國人:日本人冷漠,不會主動幫助別人

32 回覆
13 Like 9 Dislike
https://youtube.com/shorts/z6XsXzSjs_I?si=jLZdD5DDIs5ZByq6

If you don’t call out, they won’t offer to help you

It is not customary to pry into others business
日本人:外國人不會主動求助
連登仔:日本好呀
日本比錢後既服務好好
都係我地中國好
佢哋幫人驚人尷尬,自己要人幫都唔會叫人
怕煩到人又怕自己尷尬

上次喺札幌見到個阿嬸企唔穩成個上半身仆入花叢
啲衫褲勾住晒搞咗好耐出唔到嚟
我問佢大丈夫ですか,問佢使唔唔使幫,佢死都話唔使出到嚟即係急急腳標走唔敢望我
係呀仲唔會主動講英文
cls你唔講出嚟,你腦裡面條蟲?
鬼佬係香港問你路,你咪又係答「艾冬佬」
想人幫又唔講
無錯 唔好去日本 please
呢啲片幾好,大家千祈唔好去日本
求其影啲日本背景鐘意打咩字都得戇鳩content
日本既文化係唔好俾麻煩人地
想要人幫就出聲
拍片條友黎自咩國家,嗰度啲人好中意幫人
又唔識普通話,歧視
我估美國,因為佢地會叫小學做elementary school
可能佢覺得你笑尻佢
大丈夫爹屎咖?
咁係因為大部分人唔識講英文

Go down all the way/ ahead to the street

Turn left / right at the corner

go past abc building

And you will see abb building on the your left hand side
睇下遇唔到姐
試過喺博多站睇地圖搵路上去停車場攞車,睇咗兩眼已經有路人走埋嚟睇下有冇嘢幫手
又試過喺夾公仔舖有獎品獵人主動教路
城巿人就係咁架啦

你係NY啲人會主動幫你咩
唔係wor,我去大久保一轉見好多男人主動幫助d妹豬
我之前去沖繩都有當地人主動過嚟指路
主動埋你身你仲驚啦 唔知有咩居心
啲西方鬼最鐘意用自己個套去睇人地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞