「只是孩子!」K11店舖4萬蚊隻嘅陶瓷兔仔、比個細路仔整爛咗!!

56 回覆
6 Like 2 Dislike
兩年前旺角朗豪坊玩具店一隻標價5萬元的「天線得得B」大型公仔遭小孩挨倒損毀,惹來軒然大波,近日同類事件在尖沙咀K11 MUSEA商場再次發生。K11 MUSEA商場一間首飾店內擺放的一隻標價3.8萬元的陶瓷兔子雕塑,慘被弄斷雙腳,閉路電視拍得是一名成年男子帶同兩名小孩所為。店方事後在社交媒體發文,對事件表示遺憾,但稱陶藝家會作出修補,網民直指是「天線得得B事件翻版」

慘被弄斷雙腳的大型兔子「小琪」,是涉事首飾店「Love by the Moon」為宣傳新首飾系列的陶瓷藝術品,由一名女本地女陶藝家創作,原本擺放於飾櫃附近地面,兔子身旁標明「小心台階」、「HK$38000,請勿觸摸,如有損壞照價賠償」,但未有任何圍欄保護。

現場閉路電視拍得,事發時一名成年男子帶同兩名小孩在店內參觀,其間兩童一度上前觸摸兔子,成年男子其後亦觸摸兔子耳朵,惟發現兔子傾倒不穩,幾經擺放後未能將兔子放穩,該男子最後將兔子放平在地上,匆匆帶同兩小孩離開。在場亦有一名白衫男子,一直用手機拍攝事發經過。「Love by the Moon」昨日(2日)在社交平台「Threads」發帖,直指「K11 MUSEA 門市的小兔子小小琪被人整爛了」。店方其後再發文解釋事件,指事件起因是店舖剛開門,店員在另一個角落處理其他事務,CCTV可見一位大人與兩位小朋友接觸了小小琪,並將其放置在地面上後離開了現場,片中不斷在拍攝的另一男士並非店員。
佢咁擺好似仲衰過低低b
d草咁遮住 唔專心睇以為係底座黎 原來只係裝飾
擺到明就賤啦
人地小朋友嚟嘅咋
生意差到要玩呢啲碰瓷
根本傻仔先買
4萬蚊
兩個死𡃁仔多手錯第一
間舖又玩呢啲本質上同名畫黨冇分別
上一次朗豪坊都話多人,細路仔唔係特登都仲有得講,今次兩條死𡃁仔手多起碼要賠一半啦

btw如果天龍人整跌間舖仲會唔會瓜瓜嘈
少D去K11 好, 擺明陰你
唔好去K11 啦, 依家擺明間間故意畀d貴野你撞,一個書包打橫撞都會瞓低

明知件野唔值錢, 就係要你摸下 , 摸摸下整跌佐先屈到你賺錢
佢有膠痴左係地
連對腳板都斷埋,應該都大力
呢個年代已經墮落到
打爛商場擺設係商場既錯
係商場擺舊唔識郁既藝術品特登碰你瓷
仲要屌返人應該擺圍柵先啱
賤種商鋪明屈,無生意到咁真係好可悲
唔通放4萬蚊支酒喺嗰度又覺得佢啱咩
都係,標啲價錢都冇人買,就係等你賠嗰時唔使拗數
你想人買嘅就入透明盒標價,唔係想人買想齋擺嘅就直接寫非賣品,請勿觸碰
小朋友呀,仆街
咁斷法舊陶瓷本身個硬度都好古怪, 係咪紙黏土來
死𡃁仔就死𡃁仔啦,有公仔放喺度就要走去搞
商場擺event嗰啲公仔板都應該係俾呢啲死𡃁仔整斷整爛,商場唔使佢賠咁解
會唔會本身隻腳已經斷咗
搵啲草遮住有古怪
間鋪仆街,想屈人
下,你冇良心架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞