一手 Mazda 3 2.0 VS 二手 BMW G20

40 回覆
1 Like 15 Dislike
筆直二三十萬

因為我中意Sedan個樣同想有操控感就諗緊呢兩款
平時唔會拎嚟劈,主要坐兩個人,間唔中車下屋企人,唔洗揸長途車

本身揸慣Jazz GK5所以對馬力冇好大需求
百幾二百匹就夠用,所以G20都睇緊318i/320i
反而想揸得舒服同前座坐得舒服,因為女朋友都易暈車浪

想問大家會點揀?
聽人講3系好易揸到好chok?
養車嚟講係咪始終日本車冇咁煩?
同埋如果屋企人米8以上係咪坐唔到Mazda 3後座咁濟

感謝
寶馬個迫力係怪 但chok就睇自己隻腳
M3 sedan好似得1.5
睇官網見有2.0 i-PLUS,定係你意思係香港冇貨
你啱
我一直以為fastback先有2.0
2020年馬3
架車內外都好靚仔 設備齊全 機件都算可靠 冇投訴
2.0引擎黎講唔算大食 但一定唔係慳油
我米8高,後面坐米7既都叫勉強坐到冇頂腳
320i 之前都係打算買2手Mazda 3
不過一個盤都冇

之後先買左320 第一架車 逼力方面唔知係唔係我問題 就算印到時速得幾到慢慢停 都會有輕微頓一下

油耗就由全高速6.x去到大部分市區9.x

後排中間果度應該同mazda3一樣都係拱起 長時間都係3個人應該都係搞不撚掂
仲係到諗乜樓主有提到M3 咩
我會揀最新個代318i

https://bmwhkps.com/stock-zh?make%5BBMW%5D=3%20Series

原廠2手都係廿萬有交易
爛鬼萬事得點同寶馬比 渣出去感覺都唔同
G20 handling就算同grade比都超一班,竟然慘到要同Mazda3比

3系一啲都唔會chok,只係架車反應快自然會敏感啲,腳要控制到度力。想好柔同舒服一定係Benz。
正常,好多寶馬都係咁,係停定前一秒呢下會頓挫
仲有2波上3波都會有頓挫
Mazda3係同2GC比喎...
日本車 你買二手?
二三十萬買到全新mazda 3啦 , 你係咪想再全新mazda 同1手bmw
我見官網全新mazda 好似得hatchback 有2.0
bmw
我都幾肯定係你隻腳嘅問題
二手靚野 定 一手低一級
兩邊都會有人揀
無對錯 除非買中架有暗病
Mazda3 2.0 sedan iplus 有賣
M你媽個閪 叫MAZDA 3 2,0 我投MAZDA 3一票 實而不華 內籠靚 !
點解係東洋寶馬唔係歐洲馬自達?
你自己諗
首先兩架都唔好當做5座車
中間個位Mazda都同歐洲車一樣拱起
第二就係你會唔會想改下車玩下樣
唔改就BMW
改就Mazda
咩原因 3系大把人大改,海量改裝件。
個人睇法姐
因為個人覺得BMW個樣都跑跑地唔改都得
Mazda sedan就斯文車 要改番做敗類樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞