史丹福博士任安徽鄉鎮公務員 網民哀嚎:內卷情況失控

31 回覆
14 Like 4 Dislike
07:30 2024-10-04

內地就業環境變差,高學歷年輕人紛紛爭「考編」,想成為公務員拿取鐵飯碗。安徽省宿州市靈璧縣有鄉鎮機關更錄取了一名美國史丹福大學男博士,被內地網民指內卷情況失控。
據紅星新聞等內媒報道,安徽省宿州市6月公佈的一份公務員名單中,擁史丹福大學博士學位的蘇朕,獲靈璧縣向陽鎮一個鄉鎮機關錄取為基層事務管理員。

消息曝光後,引起社會廣泛關注,許多網民指內地的競爭已到難以想像地步,連美國名牌大學的博士也在爭入做公務員,連小鄉鎮的基層職位也不放過,內卷已到失控地步。

29日下午,靈璧縣委宣傳部工作人員回覆,確認蘇朕已入職向陽鎮的單位工作,但「想低調一點,不願意被關注」。

紅星新聞記者在同日晚,在向陽鎮人民政府大院見到當事人蘇朕,但婉拒受訪,表明不想被打擾。
縣城婆羅門你地唔明㗎啦
啲紅包收埋收埋賺到幾百億,好過做postdoc多多聲
操你媽B
點解要喺博士前面加個男字
明明係得女人先要加個女字係前面
男人係default 係主角 是天選之人
呢樣無得質疑

其次嘅係點解報親呢啲大才小用嘅新聞當事人多數係男性😅

唔好同小妹講咩高學歷家政保姆阿姨
人地禁咗私補 拎嚟掛羊頭賣狗肉走漏洞砟
香港都有phd救護員
唔留喺美國?
黨委就係
呢啲低級員工油水有限
試幻想史丹福博士喺香港做aco
但人地係博士
個名都幾 蘇朕 會唔會個名出事
全球最top果1%人會去做基層公務員
拆開佢囉
蘇月关😅
朕意已決 毋需多言 跪安吧
其實啲高級職位講關係
仲計學歷有咩意思
而家呢個時勢咁高學歷,除左做科研 大學教授 仲有咩用

搵間正經大學,讀完學士算啦
香港啲master 做 ca
獲靈璧縣向陽鎮一個鄉鎮機關錄取為基層事務管理員

無關係咪要憑學歷爭下級公務員
貪污都唔只呢個數啦
呢D先醒
可能人地家族起當地係豪強呢,一係基層鍍金
肯定係間諜
學歷高唔代表工作能力高
大把千億公司老細 大學都冇讀過
同埋呢啲係萬中無一嘅例子

29日下午,靈璧縣委宣傳部工作人員回覆,確認蘇朕已入職向陽鎮的單位工作,但「想低調一點,不願意被關注」。

高調地低調
朕在安徽做公務員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞