DC9今次撞死咗隻牛

340 回覆
34 Like 184 Dislike

馬鞍山有牛隻被車撞傷。今日(3 日)晚上近7時,一輛新界的士沿 西沙路往沙田方向行駛,當駛至 近年華路迴旋處,的哥懷疑收掣 不及,的士撼撞一隻懷疑橫過馬 路的牛隻。捱撞牛隻身體多處受 傷,口鼻滲血腿部重創跪地哀 鳴,的士司機見狀,慌忙停車報 案求助。

救援人員接報趕至,的士司機沒 有受傷,留在現場協助調查。警 員封鎖現場,涉事的士車頭嚴重 毀爛,地面散落的士碎片,至於 意外經過及原因有待進一步調 查。期間,多名市民趨前安撫受 傷的牛隻,有居於附近的牛義工 聞訊趕至協助,惜因牛隻傷勢太 重,其後斷氣當場死亡。

有目擊者及牛義工指出,涉事牛 隻性格溫馴,不會亂跑橫過馬 路,的士司機理應可以及時煞 車,避免撞及牛隻致其重傷。義 工又指受傷牛隻名「家慈」,雄 性,約4至5歲,平日主要由義工 及附近村民照顧。而受附近道路 改建工程影響,不少牛隻被迫走 出西沙路與車輛爭路,情況頗為 危險。

有義工另指,早前因天氣炎熱, 牛牛「家慈」曾經中暑,他們不 時會替牠及其他牛隻補充水份。 今日傍晚約6時,他們最後一次目 睹「家慈」行過,詎料未幾卻發 生悲劇。該義工直指,單憑牛牛 傷勢及的士損毀情況,已可判斷 涉事車輛的車速,對於涉事司機 的駕駛態度,大家理應心中有 數。捱撞牛牛「家慈」右後腿重 創,曾經嘗試站起但不成功,最 後不幸身亡。
上次撞死人全家 今次撞死成隻牛 揸的士揸到咁冇人性
血債血償
DC9今次會曬好多時間,錄口供阻礙揾食
死DC9唔好同我講咁大隻牛都睇唔到
見一隻dc9違法,我就影住駕,一隻都唔可以放過
有目擊者及牛義工指出,涉事牛 隻性格溫馴,不會亂跑橫過馬 路

唔會亂跑橫過馬路但係俾DC9係馬路撞死
乜又係你哋呀,dc9 真係日日有新聞,多過李家超
趁仲新鮮拎去整牛雜會唔會環保啲
好慘隻牛牛
撞到動物其實都唔好過

老師撞到狗爆水箱整左成皮
牛牛
牛牛
仆街DC9
冇反社會人格都做唔到的士狗啦
對客就唔過海唔識路
對其他司機就篤油搏炒車
對動物就隊死人全家
咁大隻牛都可以撞埋去
根本定時定候殺幾隻dc9先啱
好快無罪釋放
有牛肉飯食
一個星期唔夠就兩單
的士狗唔好再問點解香港人咁憎你喇

牛都傷到嘔血,當場死

撞到人咪變麥可咁飛走廿米然後死
唔係幫dc9
但若果牛隻有反光物料會易睇好多
Rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞