區議員指市民乏國安危機感 不會憂慮「唔夠嘢食、上唔到網」

53 回覆
2 Like 65 Dislike
區議員指市民乏國安危機感 不會憂慮「唔夠嘢食、上唔到網」

【獨媒報導】各區區議會皆有議員就如何加強宣傳國家安全提出意見,民建聯多名中西區區議員提出討論﹐倡鼓勵區內學校及組織等舉辦嘉年華等活動。會上有議員指,本港市民生活舒適,缺乏危機感,不會憂慮突然「上唔到網」、「唔夠嘢食」,需讓居民意識到「只有在國家安全的前提下,我哋嘅居民才能有舒適和安全的生活。」

議員指有國安才有港安家安

提出討論的包括民建聯中西區區議員張嘉恩、楊學明、楊開永、葉亦楠、劉天正及施永泰。施永泰在會上指,本港市民生活舒適,生活上缺乏危機感,亦「冇乜危機感吖係國家安全上面」。他舉例稱市民不會憂慮會否突然「上唔到網」、「唔夠嘢食」,原因為國家安全獲保障,認為需讓居民意識到「只有在國家安全的前提下,我哋嘅居民才能有舒適和安全的生活。」

他又提到,有人將《港區國安法》污名化,當區應加強較軟性的「其他領域」的安全,例如經濟安全、金融安全、科技安全和糧食安全。

有議員倡參考《警訊》宣傳國家安全

多名議員提出「點子」,劉天正倡可於區內公園和海濱長廊放置展板宣傳國家安全。金玲則提到中西區是政治、經濟和文化的集中地,對國家安全屬於「重要陣地」,認為可以中西區為起點,製作類似《警訊」的節目,宣傳國家安全。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E5%8D%80%E8%AD%B0%E5%93%A1%E6%8C%87%E5%B8%82%E6%B0%91%E4%B9%8F%E5%9C%8B%E5%AE%89%E5%8D%B1%E6%A9%9F%E6%84%9F-%E4%B8%8D%E6%9C%83%E6%86%82%E6%85%AE%E3%80%8C%E5%94%94%E5%A4%A0%E5%98%A2%E9%A3%9F%E3%80%81%E4%B8%8A%E5%94%94%E5%88%B0%E7%B6%B2%E3%80%8D
白痴
上唔到網國家先最安全
望吓北韓就知
如果香港真係大面積上唔到網嘅話,
相信原因只會得一個
日日上網見到由班傻閪做議員日日喺度鳩噏呃飯食就知国家幾咁唔安全啦
2024仲消費国安仲要兜個圈花式刷鞋
不過都係嘅啲咁柒嘅嘢留返俾嗰班忠誠廢物做就啱
憂慮咗
然後呢?
支持啦
經濟貿易呢啲垃圾都要企埋一邊
国安至關重要
我淨係知買唔撚到4090同用唔撚到chatgpt
吃草可活一年下緊係夠野食
令百姓恐懼就唔會對生活有任何希望
從而覺得自己食緊樹皮都好幸福
原來瞓天橋瞓街果班最有國安危機感屌你啦,自己養到自己洗閪擔心呢啲,擔心下恒指聽日爆升定跌好過啦on9

日撚日提撚住慌死無人知你無野做
以前真係冇需要憂慮嘛⋯⋯乜而家由治及興反而需要擔心?
就係要你哋擔心、仇恨呢樣嗰樣,咁先唔會仇恨中共
又乜撚野呀
上唔到網

唔條因為國家安全先會上唔到網咩?
分分鐘講就最安全
R funding R到出晒面
珍,地球其實真係好撚危險的
係咩,北韓夠哂安全啦,咁米好rich rich lo
上山下鄉?
叫mirror error日日講國家安全咪夠囉
其實點解會憂慮?一知會出事就飛走咗啦
姐係停下電停下網就可以加強愛国心?

Go go go
爭取國家俾幾支核彈黎震攝外國勢力
呢啲野,香港人從來未驚過亦都未遇過,直至有國安大法
上唔到網唔夠嘢食 唯一原因咪就係因為係中國香港囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞