[突發]英國丟失了領土 BBC証實了一切

26 回覆
5 Like 3 Dislike
英國失去了印度洋上作為重要軍事據點的海外屬土 - 迪亞戈加西亞 以及 其他同屬查加斯群島的印度洋島嶼。

在島國毛里裘斯 近年的猛烈攻擊下
(政治上)
,英國在脫歐後由於缺乏盟友支援未能抵當攻勢而決定放棄群島主權。

英國宣布歸還自 1968 強制遷移島上居民後,一直被英、美用作印度洋上最重要的軍事基地的迪亞戈加西亞 以及 其他同屬查加斯群島的島嶼。 毛里裘斯 自60年代末開始不斷申索歸還 以及聲稱對群島的主權。

毛里裘斯同意在英國財務援助下,繼續租借軍事基地使用期99年予英美。

https://www.bbc.com/news/articles/c98ynejg4l5o
主權換治權
仲有錢
上世紀同阿根廷打 福克蘭群島戰爭 喺大英祖國最後一戰
毛里裘斯攞地又攞錢
是咁的, 伊拉克單嘢 英國是有出兵的。

唔記得詳細係邊次出, 不過伊拉克果幾次全部都近代過福克蘭。
畀還畀 好心劃個靚位 留個位起海外基地啦
一陣中國又攞嚟用
美國入侵Grenada嗰次英國早已顏面掃地 ,女王任命嘅總督喺英國唔知情下請美國出兵推翻自己嘅政府
毛里裘斯同意在英國財務援助下,繼續租借軍事基地使用期99年予英美。
咪又係跟美國佬頭,真係英軍自己指揮嘅大型戰爭咪福克蘭最近
唔係唔知大大個美軍基地喺當地呀,中國點攞嚟用?
睇wiki上面有美軍base
如果真係有用既 美國佬會搞掂
外事不決問老美
R錢姐,英國俾錢解決到嘅事
阿富汗都有,不過唔係主力
又99年as good as forever
英國班撚樣咁鍾意租99年
應該係直接過户主權俾美帝
當時已經係獨立國家黎
中國當年肯咁deal,咪可以收地又收錢,同埋做白手套走資囉
而家呢?
sorry 無睇內文

講到尾又係錢
純粹係國際慣例掛
租你99年,擺到明要你割地冇咩分別
不過,畀返啲顏面你
唔一次過借超過一世紀
廢事以為真係永久割讓
其次係超過99年可能會有類似主權轉接嘅法律困難
我覺得應該差唔多意義
租99年同割地梗係有分別
事實上又有幾多個民族政府可以99年都仲係佢?除咗歐美,其他地方真係唔多。
租你99年,你以後嘅政府同民意仲係唔係一開始咁嘅態度,都已經係個大問題
Diego Garcia上面有部署B-2, 老國佬一定會搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞