警員駕Tesla自炒涉無牌等15罪 今承認其中9罪

13 回覆
4 Like 0 Dislike

今年2月12日,一輛Tesla電動車駛至油塘道對開時,懷疑失控撞向路中石壆及安全島護欄。懷疑涉案男司機同日被捕後,揭發他是一名警員,沒有車牌,另涉多次無牌駕駛。他被控無牌駕駛、不小心駕駛等合共15罪,案件今(3日)在觀塘裁判法院再提訊。被告承認其中9罪,其餘6罪獲撤銷。案情揭露他曾經無牌駕車返工放工,意外發生後沒有即時報警。裁判官指,以被告背景,必然知道案件嚴重性,但准被告保釋至10月17日判刑,期間為被告索取社會服務令報告。散庭後被告更換衣服,「一支箭」跑離法院......

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%A6%E5%93%A1%E9%A7%95tesla%E8%87%AA%E7%82%92%E6%B6%89%E7%84%A1%E7%89%8C%E7%AD%8915%E7%BD%AA-%E4%BB%8A%E6%89%BF%E8%AA%8D%E5%85%B6%E4%B8%AD9%E7%BD%AA-10-17%E5%88%A4%E5%88%91-032246466.html?feature.socialseeding=social
白卡 X Teslun X 休班
哩個組合 都幾難唔出事。
案發時月入約3.8萬港元,現時停職留薪,月入約2.6萬港元,

都幾爽
呢條友都幾經典喎
原本月入3.8萬(本身都唔廢啦),又買到Tesla都唔考牌
然後出事俾自己人+律政司告
但仲可以停職留薪
究竟佢同班高層諗乜野呢?
多次無牌駕駛仲可以繼續做警員開埋車返工

係咪每個警員要本身有幾條罪先可入職
長官人中之龍,唔洗做都2萬6
停職留薪
我成日發夢自己無牌駕駛
可能弱智考唔到
38K應該係最低級左右嘅散仔
結果社會服務令算啦
正 唔怪得個個都知法犯法
唔使做 人工都高高香港 有一部分人
唔怪得經濟好啦 資源分配得咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞