網購 iPhone 後不想付款 印度男子竟殺死送貨員河道棄屍

67 回覆
16 Like 31 Dislike
近日印度發生了一宗涉及 iPhone 的悲劇,一名速遞員在交付貨到付款的 iPhone 時遭到殺害。死者 Bharat Kumar 現年 30 歲,當時他負責將價值約 15 萬印度盧比(約 13,877 港元)的 iPhone,送貨到透過網店平台 Flipkart 訂購的顧客 Gajanan 的住所。

Bharat 在 9 月 23 日前往 Gajanan 位於 Chinhat 地區的住所派送手機。抵達後,Gajanan 和其朋友 Akash 一同勒死了 Bharat,並將他的屍體丟棄在附近的運河。由於 Bharat 外出送貨後沒有回家,其家人在 9 月 25 日報警後,才揭發這宗駭人的命案。警方展開調查後,透過 Bharat 的手機記錄追蹤其最後位置,並盤問疑犯之一 Akash,最終 Akash 承認向速遞員下毒手。

被捕的 Akash 透露謀殺動機是為了偷取高價值的 iPhone 而不支付款項。警方指 Gajanan 和 Akash 在使用貨到付款方式訂購手機後,再策劃今次劫殺行動。Bharat 的屍體被裝入麻包袋後丟入運河,當地災難應變部隊正進行搜索以尋回屍體。另一名疑犯 Gajanan 仍在逃亡中,警方表示會全力追捕。同類案件之前亦在印度發生過,運送貴價物品速遞員需要面對支付糾紛,甚至遭遇劫殺等高風險。遇害者的家屬要求當局嚴懲涉事疑犯,希望 Bharat 的死能得到公正處理。

https://unwire.hk/2024/10/03/delivery-agent-killed-in-india-over-iphone-delivery/fun-tech/
印度佬真係
印度佬永遠唔會令我失望
印度人不打印度人
思維完全難以理解
貨到走數都得架啫
iphone 唔係畀左錢先activate到架咩
點解印度有民主都咁?
輕度中度重度印度
RIP
陰公,做速遞師都招禍
點解印度人食飯屙屎都咁?
你地臭閪蚑那賤蛆仲唔食屎屙飯
中國人賣自己腎,印度人謀殺送貨員
高下立見,難怪印度人佔領歐美
突破人性下限
男人永遠唔會令人失望
印度同蛔啲思維
符合國情
正垃圾 無錢學人買 仲要殺人
殺人一件事, 另一個問題係印度依d 窮地方點解會有貴價貨物可以貨到先付款
民主唔係完美,只係經驗上普遍比獨裁好管治方法。獨裁都有成功嘅國家,例如新加坡,但極少數。民主都有失敗嘅國家,但佔少數。
印度人心態好強 強國人劏自己個腎害自己,印度人就害其他人
印真係貼錢都唔去
咁on9唔係比左錢先送貨
民主唔係大晒
印度核心問題係種姓
唔解決都係假民主
姦殺?
你睇內文先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞