講真, 最近真係好多地盤工人無工開, 希望特首諗方法去搞搞佢

74 回覆
13 Like 196 Dislike
最近都收左風兩個盤就快搞掂, 炒左一大班工人
我阿叔做扎鐵一個月只係開得十幾日工
我暫時仲有工開

地盤工人一向都係對社會最有貢獻既一群, 所以希望特首可以保障一下地盤工人既就業
以下是我小小既提議
1. 起好多D基建 , 例如醫院, 公屋, 北部都會區 之類, 越大工程越好, 可以多D人有工開
2. 叫地商產起多D樓, 商場, 商業大廈之類
3. 唔好再輸入外勞, 因為外勞會令本土工人無開工
畢竟大家都唔想地盤工人失業, 想人人有開工
好多地盤工人 真係要養全家, 手停口停架
做咩要救
政府:👌🏼👌🏼👌🏼, 不過用曬外勞
地盤佬有貢獻搞到樓價咁高既幫兇

全面外勞先有平價樓
朱智將咁撚醒都要做地盤?唔係俄支第一軍師咩
點會無工開阿
札鐵釘板做Mic,等乞食啦
特首有責任保障市民就業
聽講去俄羅斯做僱傭兵月入六萬,特首幫幫安排一下,俄爹要起碉堡、戰壕抵抗西方世界
請先保障本土工人開工
做地盤是興趣
咪玩膠啦,明明你之前都話經濟好好
你有病??

地盤佬既人工 只係佔樓價極小
去犯法坐監 咁咪唔使愁生活 有飯食 有醫生睇
有工開都無糧出
各工種商會: 搵外勞平過你地 肯學肯做 點解仲要你地
地盤工人一向都係對社會最有貢獻既一群
mic出現之後工人可以收工
行行都有問題係咪下下都要搵納稅人啲錢去幫?

根本依啲西工早就要搵外勞做,本地人又無乜人想做,變相肯做個啲要攞好高人工

等於工人姐姐咁,幾千蚊人工叫你返你肯唔肯?

講無工開,地產市道好個時搵大錢個時又唔講下?
講環境西疫情個時航空業重西,人地咪又係咁樣過。
咁多人冇樓住都唔起多啲樓
你幾丁友冇工開你就覺得要救你哋?
你係咪搞撚錯咗以為香港有民主有普選?
呢個唔係民選嘅,佢無需要為你負責為市民負責,佢只需要擦鞋 為中央負責
有汗出 無糧出
為興趣? 你做邊個位?
前一兩年仲成日講好缺人,依家唔使請人唔要人!世界變得好快
大陸大把基建要人
向大陸輸出本港新質地盤生產力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞