覺唔覺得小丑成部電影都好似講緊香港呢個地方

35 回覆
5 Like 69 Dislike
香港其實100幾十年前什麼也不是個年代,可以話係國際上既社會底層,冇人理冇人識冇人想知,仲要比人割撚出去

後來因為文革,北佬南下,加上冷戰,外資想入中國就留左係香港先,結果忽然係短短幾廿年之間變成好多中國人趨之若鶩既地方,但內裡香港既人其實從來都唔係手握大權或者手握技術﹑資源既人,只係因為兩個意識形態既權力碰撞之下,技術同資源暫時留左係香港

然後近年香港成日講本土意識,即係想搵返自己係咩人,成日吹奏茶記文化﹑或者手工藝一堆細到不能再細既野,想對外講自己唔係一個紙醉金迷既地方,於是仰慕香港個堆大陸人都開始睇邊香港本質並唔係一個有幾勁既地方,如果連現存所謂既優勢再次因為兩大意識形態版圖有改變而改寫,香港個形象就爆破,變返個一文不值,做返國際上既社會底層。

香港以前之所以多人中意,都係因為假象,因為好多人以為香港真係好威好型,事實上住得耐就知根本唔係個一回事,先進唔係先進,意識唔係特別超卓,根本就保守到不得了,只係為保命而彈起既城市,可以行到今時今日呢步已經好勁,但而家要還了,大家睇路,日後比人當係國際小丑,其實都應該係預左既事。
香港而家擺撚明係小丑,唔係講dc個高智商小丑,係街邊行行下都仆親比人笑個隻,慘撚到
唔係淨係講D官,係講緊香港人既心態
sad old day
以往香港唔係咩 "甚麼也不是",其實係有地利,係於東西方航道之間,而且維港水深港闊,可以俾大運船駛過同停泊,係理想的轉口港。
好聽係咁講,事實就係大陸又文革又鎖國先有機
時事台又谷精上腦
文革先定英殖先
自己查下歴史啦
見到你講文革就知你9up唔洗睇
英國人重視在港華人係67暴動之後
真心讀多啲書
香港變得中國人查黎係因為英殖
早過文革好多 一直都好多人偷渡黎香港
共黨未上位 香港就好撚重要啦
二戰前英國係亞洲重要港口
唔好睇到共黨咁大影響力
無論大陸有冇變天,其實香港的地利係一直存在。
不過我完全認同大陸變天係大量人才同勞動力湧來香港的原因。
重要係因為佢得呢撻地
但而家呢個世代,地利優勢已經冇咩用
樓豬全族不得好死
的確係
英國剩係得呢笪地都講得出
兒登仔真係名不虛傳
大中華地區黎講好似又真係得香港你計全球就唔同講法
自從有得上網,24小時都做到trade,你憑咩仲可以同其他地方並排?
金融同貨運係兩個唔同範疇..............
講緊英國殖民地啊,你咩事呀
樓豬你讀緊中三?
英國當年真係好撚癲,日不落咁,而家連選個總統都....
新版小丑有精神病 r政府津貼 有公司肯請佢 做小丑仲要做得唔好 都養得起自己同個行動不便既呀媽 住既單位仲要咁大 香港人都未痴線

作為香港人真係冇辦法同情小丑 佢既生活條件好過好多人
乜鳩戲都可以代入香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞