有冇口琴撚 交流下

14 回覆
0 Like 0 Dislike
岩岩學 啲慢歌叫做吹得下 但未係好岩beat

仲有低音2同4吸 連音都出唔到黎

不過口琴都算易學易收藏 音器黎講幾易入口

不過唔係成日有簡譜 要自己五線譜轉
見樓主冇人覆,巧慘
香港係咪真係咁少人玩口琴
中學嗰排有試過買Suzuki嘅單音口琴嚟玩下,入門都係C調。由於冇人教,基本全部都係睇片學https://youtu.be/K-szBvUGVcc?si=ie482aWEIz79jT_X
之前都係睇呢個台灣人講嘅,幾推薦
次次後後兩三個月都吹到啲經典歌,高地大教堂 同 天佑女皇用口琴嘅感覺表達出嚟係另一種滋味

雖然都有嘗試玩流行歌,但係流行歌要轉調 or 買其他大調嘅單音口琴,比其他樂器而言算係幾麻煩
同埋身邊完全冇人教 都冇人識,所以技巧上都係好難掌握到,好容易吹吹下就會噴太多口水同磨損嘴唇,所以而家已經封塵咗

呢幾年都諗緊要唔要重新買多把 半音階口琴, 見到好似唔使單音咁買咁多把備住, 又可以吹流行曲,有啲入返把Suzuki Chromatic重拾手感

Btw巴打加油
多謝你覆我呀我係玩半音階既 都幾好 叫做吹到下歌仔 係拍子就跟 我都有睇依個channel

追post之前都好多人話有興 諗住開post睇下有冇人交流下 點知咁無人
睇錯咗口交 我出返去先
中學學咗幾年 用嚟應付吓音樂堂考試
都係因為細件 方便攜帶先揀佢
我都岩岩買左個Paddy C 調, 依家睇緊youtube D教學學緊
我細個無學樂器 依排想搵野學下 算幾易學 成本唔高 又細
學成點呀 吹唔吹到野出黎
慢慢學緊,未出到野
youtube 圓圓口琴
有睇佢啲片學 比我做到一成都好
我依家都有比錢上堂 都feel到學器要拎時間浸出黎
初學 吹嗰陣成日啜住個嘴
對唔到個音
你試下拎枝飲管 就係果個動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞