啟德「大媽」影響樓價 怒斥「有本事咪搬去港島半山囉!」

197 回覆
274 Like 20 Dislike

晚上不少上了年紀的「大媽」,每晚均在未來啟德車站廣場聚集跳廣場舞,因其音樂聲浪過大,甚為擾民,引起不少居民不滿;有網民甚至指出,自己「報埋警都解決唔到」,「行埋去鬧佢地完全冇反應」,相當無奈。

事件日前更獲傳媒報道,部分居民擔心廣場舞除影響市容,更會影響當區樓價;有「大媽」受訪時則反駁,指自己「憑良心」,根本沒有吵到任何人,強調其跳舞時非常自覺。

網民:可以喺隔離播大悲咒

相關報道獲多個啟德區內居民群組轉載,部分居民認為當區向來有不少內地人聚居,「一早已經大灣區化」,直言「呢區冇先出奇」;有網民亦提議當區居民還擊,「試吓佢播歌跳舞嘅時候,你喺隔離播大悲咒」,又或者每日於車站廣場一帶放狗,令該批大媽不再在廣場跳舞,指「如果再唔搞一搞佢,遲啲仲多」。亦有網民批評該批「大媽」行為自私,完全沒有顧及當區居民的感受。

不過亦有網民亦該批「大媽」護航,指其播放的音樂聲量不大,「影響唔到人」,「警察、康文署都唔理,就已經好明顯無問題啦」,認為沒有必要對此趕盡殺絕,著港人可包容一下,「有本事咪搬去港島半山囉」。

https://ps.hket.com/article/3836009/%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E7%86%B1%E8%A9%B1%EF%BD%9C%E5%95%9F%E5%BE%B7%E3%80%8C%E5%A4%A7%E5%AA%BD%E3%80%8D%E8%B7%B3%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E8%88%9E%E6%83%B9%E5%B1%85%E6%B0%91%E5%8F%8D%E6%84%9F%20%E7%B6%B2%E5%8F%8B%EF%BC%9A%E4%B8%8B%E6%AC%A1%E5%96%BA%E4%BD%A2%E9%9A%94%E9%9B%A2%E6%92%AD%E5%A4%A7%E6%82%B2%E5%92%92?mtc=20023
啱喎
唔鍾意
搬囉
蝗蝗相爭
最好晚晚跳
啟德 難民禁閉營復活
樓價gogogo down
公屋垃圾真係冇錯
客家佔地主之後叫人走
啟德唔係高尚地方?
點解會有呢堆大媽出現
學食環每日射水整濕塊地囉
跳舞咋,以為佢晒鮑魚
「警察、康文署都唔理,就已經好明顯無問題啦」

邊個網民呀,721警察當刻都冇理啦,係咪又冇問題呀,不如佢去俾班白衫佬打一次先啦
當年 啟德難民/臨屋區

大媽:正!濕身潑水節
呢啲情況要重酬老貓去性騷擾大媽,一定趕走,係咁賴腳問你怕未?
公屋區,梗係多「大媽」跳廣場舞
河馬之都

大家都係中國人 唔好嘈
科技咁發達
經濟咁輝煌
唔上進啲自己買樓住
走去R公屋寄生蟲
呢啲人好打極都有限
同啲回豬一樣
劣幣驅逐良幣
搬去半山又點?廣場舞大媽生命力咁強,大遷徙去半山冇難度
大媽啱wo, 冇錢又要扮有先買啟德

大媽廣場舞遍地開花
小紅書教學

難民得利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞