馬斯克都點讚!深圳萬台無人機表演驚艷全球

51 回覆
34 Like 13 Dislike
一龍同志
難怪香港呢邊唔敢搞

OK,係因為太陽風
交個波俾外太空咪咩事都冇過到骨又袋到錢
美國無人機性價比太差
不論軍事定民用 都無法有效規模化
(最後依家搞咩都係鼠式坦克
單價貴+毛利高+產量低+生產慢+維修難)

How American Drones Failed to Turn the Tide in Ukraine
https://www.wsj.com/world/how-american-drones-failed-to-turn-the-tide-in-ukraine-b0ebbac3?mod=e2tw

America's Drones Are Too Expensive for Ukraine
https://www.newsweek.com/americas-drones-are-too-expensive-ukraine-1888976

America's Drones Are Too Expensive for Ukraine
https://kyivindependent.com/wsj-drones-from-us-companies-perform-poorly-in-ukraine/

美股都有幾家相關既野
好似AVAV KTOS
仲有一隻未上市既anduril

但我相信起碼90%連登仔唔好講
了解呢幾家野做咩,連個ticker都未聽過
過齊哂數 就得
無人機科技美國真係完全落後

冇一間夠DJI玩
睇B 站係一間叫大漠大智控既攪?
講表演 的確中國最勁

但講到打仗就一定係烏克蘭最勁
家陣烏克蘭玩 無人機玩到出神入化

中國只係識得拎來表演
咁啲機咩國家做多
D程式味又係用英文寫,你寫得出work既,即係個program 範圍內可做既,美國會做唔到?
jm9?
群控呢啲 廢到dji都唔玩
美國 無人機 飛去幾千公里既中東
準確炸死恐怖份子頭目
仲可以唔傷害到附近既無辜市民, 只係殺死 恐怖頭目一人
美國佬都無出聲

相反, 中共無人機 只係合併幾隻圖案 就打J打到高潮咁
香港創新科技
無人機用既gps系統咪又係美國佬發明..
粥粉麵飯中國人發明添
咁點呢?
啲晶片肯定係你條臭閪蚑那賤蛆既阿嫲手刻

你啲長官哎呀老竇扔我落街未呀
幾年前 美國起碼係軍用上係幾超班
果陣時死神 個名 唔係流 殺蘇萊曼尼
(伊朗開始大規模搞無人機)

只不過無錢推動 由量變質
美國每年加既軍費 都唔夠通脹費, 軍工企業分錢
係囉, 將個波射到入龍就做到美C啦
射波入龍邊個唔識
朱仔成笑鳩人永遠都最勁既 但要你整連摺飛機都未必摺到出黎
專利同利潤問題

DJI 有大量關鍵專利
航拍機市場太細,做後來者利潤太低
你要落到場先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞