樂施會:139萬港人處貧窮狀態 貧富差距由2019的逾34倍擴至2024第一季近82倍

48 回覆
17 Like 9 Dislike

【有線新聞】樂施會發布香港貧窮狀況報告,發現貧富差距擴大至近82倍。

報告分析政府統計處數據,顯示今年第一季超過139萬人處於貧窮狀態,貧窮率達兩成;貧富差距由2019年的逾34倍擴大至2024第一季近82倍,最貧窮家庭月入中位數僅1,600元,最富裕家庭就超過13萬。

樂施會建議政府重新考慮訂立貧窮線,全面掌握貧窮情況以及趨勢,實現精準扶貧。樂施會總裁曾迦慧:「長者在政府精準扶貧框架下是其中一個社群,今次報告書和研究資料,大家看到其實證實這個方向正確,但力度不夠,而且要做得更多,不要令情況再惡劣。」
應反省點解冇把握呢個月嘅財自機會
最貧窮家庭月入中位數僅1,600元
退休直頭零添啦
Fake news?
搶左人材番黎wor
本身窮,愈老又愈黎愈冇能力賺錢,咪愈黎愈窮
香港0 收入,資產係大陸財自左啦
生果金?
月入1600蚊 最低工資40小時都有
根本好極端

拿長者津貼的生活水平都夠去韓國旅行
算唔錯啦
再加人人躺平

韓國汗蒸幕偷拍被捕港女受訪爆喊:「覺得自己好慘!」
https://lih.kg/3794265
日日派身份證俾大陸人黎 生完又叫窮
其實有咩問題
香港不嬲都奉行資本主義自由經濟
再差都仲有政府福利網包底
呢度既窮人已經算係全世界最幸福嗰批

樂施會呢啲共產左膠組織成日話咩貧富懸殊
你個會啲高層同低層員工人工夠懸殊啦
又唔見出返個報告批評吓
調查數據正確
蝗蟲落嚟食綜援霸公屋
五毛反駁隊藍屍成日話身邊啲人個個加人工,成日去旅行㗎喎
唱衰香港
建議政府用國安拉9哂呢班孌童癖
現金出糧
樂施會 ng 夠捐款呀? 屌你老母
海外資產唔計
扶貧=扶NGO
滅貧先可從根本解決問題

李家超英明領導
咁點呀?
要捐錢俾你樂施會??
遣返藍尸廢老去大陸養老可改善貧富差距
都叫成功爭取
都叫做左野
香港已經一大堆公屋+綜援保底
後生個陣月清或者躺平,到老想政府養懶漢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞