交7億電話費,係咩玩法

227 回覆
933 Like 11 Dislike
仲死撐
你慳時間嘅結果咪就係計錯數
以為六合彩 金多寶

呆咗
你柒到
1000年又誇張咗
百幾年都夠
問題係你連工具都用錯
拎個錯既答案出黎不如用一秒亂咁答個答案出黎咪仲快
最緊要慳時間丫嘛
扮咩
你Cap返成段黎望下
無所謂啦小事
上連登啫唔使太認真
4o都成日計錯數 on99咁
我用AI計傾一千年要52億
變撚左數學post

佢仲要打簡體 勁撚串
我覺得你問題問錯,我問AI 7億可以傾133年
好心 就用正版chatgpt
要計算每六秒一蚊累積到七億,需要先求出總共要幾多秒,然後轉化為年、日、時、分等單位。

1. **計算總秒數**:
如果每六秒賺一蚊,要賺到七億蚊:

\[
總秒數 = 7,000,000,000 \times 6 = 42,000,000,000 \, \text{秒}
\]

2. **轉化為年、日、時、分**:

1年 = 365.25日(考慮閏年),1日 = 24小時,1小時 = 60分鐘,1分鐘 = 60秒。

\[
1年 = 365.25 \times 24 \times 60 \times 60 = 31,557,600 \, \text{秒}
\]

**計算年數**:

\[
年數 = \frac{42,000,000,000}{31,557,600} \approx 1331.4 \, \text{年}
\]

3. **計算餘數**:
剩餘秒數 = 42,000,000,000 - (31,557,600 \times 1331) = 4,591,560秒

**轉換餘數為日數**:

\[
日數 = \frac{4,591,560}{24 \times 60 \times 60} \approx 53.15 \, \text{日}
\]

餘數 = 4,591,560 - (53 \times 86400) = 12,360秒

**轉換餘數為小時數**:

\[
小時數 = \frac{12,360}{60 \times 60} \approx 3.43 \, \text{小時}
\]

餘數 = 12,360 - (3 \times 3600) = 1560秒

**轉換餘數為分鐘數**:

\[
分鐘數 = \frac{1560}{60} = 26 \, \text{分鐘}
\]

**最後餘下秒數**:

1560 - (26 \times 60) = 0秒

4. **總結**:

累積到七億蚊需要 **1331年53日3小時26分鐘0秒**。

要用小數位表示幾多年,我哋可以將所有時間轉換為「年」為單位,計算後直接加埋。

### 計算:

### 總結:

將所有年數加埋:

\[
1331 + 0.145 + 0.000342 + 0.0000494 \approx 13

所以,用小數位表示係 **1331.145年**。
上面有cap圖 我問gpt4o
之後問返Claude係啱嘅
4o真係成日答錯野
懷疑阿叔睇左700MB this AV, 每Byte 收1 蚊
“如果要我畀個限期,會一萬年...”

我張八達通黑卡 夠比
你又用咗翻版?
呢個係佢帳戶號碼嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞