香港人對西方民主制度存在不切實際嘅幻想,係咪造成香港目前困局嘅根源?

34 回覆
5 Like 39 Dislike
以為靠西方民主制度可以一切問題
我見到香港得留港撚先對西方政治制度咁著迷,反而喺外國生活過嗰啲對呢樣嘢冇乜所謂,因為佢哋知道西方國家嘅社會問題仲嚴重過香港,照抄西方制度解決唔到香港嘅深層次問題
咁點,而家實際行緊係中式制度,如果仲有困局即係表示...?
西方制度大撚把問題,只係人類進化咁耐暫時係得呢套最好
香港人本質差
根本支持強權打壓,美國差佬殺無辜黑人又讚好,以軍殺加沙細路又讚好
除非被打壓嗰個係自己啦,就改口議咩人權,普世價值
到議環保又唔會講咩世界公民

根本只係一班自私自利,鍾意睇人仆街既仆街
抵同佢地口中既黑人,巴勒斯坦人,回教徒,加沙人一樣,畀人打到仆街
因為香港人仲有外國嘅月亮特別圓嘅思維,唔肯全面配合國家發展大局,搞到自己依家兩面不是人
天足都係西方制度,你老母紮咗腳未呀
選舉前大肆吹噓自己上台後幾咁巴閉可以點樣解決問題,當選之後就種種藉口話呢樣做唔到,嗰樣俾反對黨阻礙,hea下hea下咁就四年一屆,乜事都落實唔到,西方民主政治真係太好了
咪配合國家大局大灣區一小時生活圈囉,咁仲想點
香港泛民最大問題係左膠,自我引蝗入室
唔係
女人長命加一人一票就注定民主國家會女權左膠化
最緊要係要做到人心回歸,唔好再搞軟對抗
然後有堆傻鳩會衝出嚟話班泛民都踎緊仲想點
你話事果班做得好咪人心回歸囉,你同話事果班講啦,唔通你叫吓口號就可以有飯食咩,搞好經濟先講啦
正如醫生醫好病個前提係要個病人合作,如果病人唔合作,唔聽醫生指示打針食藥,自己個病又點會好返
政治唔係玩泥沙,關鍵問題關鍵時間,一次犯錯機會都唔可以有,泛民今時今日坐監,根本無補於事,炎明熹一樣纏多香港幾十年何況殖民兇手個批老鴿好多冇坐
你係反駁隊?
有咩困局?
踎喺臭港幾廿年基本上唔知西方嘅民主係點

民主唔民主兩樣都可以係垃圾

依幾年仲畀你睇到所謂民主嘅國家都會操控輿論甚至用極權手段嚟處理所謂嘅危機
點解當年冇你呢啲本土派去參選?
因為忙住返工?
btw 大中華同左係兩樣野黎
高薪養廉養埋班廢柴出嚟 分分鐘啲垃圾亞非拉小國求其搵個議員出嚟都有政治觸覺過班泛民廢柴
香港目前有咩困局?
共產黨又話香港已經『由治及興』
無撚有錯
完全只在乎自身利益
你配合左國家共同富裕同抵制外貨未
完全係
口講幫弱者,竟然支持以色列殺細路,痴X線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞