排隊搭車比人打尖

34 回覆
17 Like 6 Dislike
今朝排隊等小巴
見到好多人都已經特登數下夠唔夠位上
又啱啱好係第14個 咁咪照排隊等
突然之間有幾個阿婆行去排頭位個嬸到
我心諗唔係打尖掛
到架小巴到咗 仆佢個街 個幾個阿婆真係跟住個阿嬸真係照上車
我即刻行過去指出話個3個阿婆冇排隊
個阿嬸竟然話係親戚 頭先幫佢地排
我咪照同佢理論 但司機唔理 排係後面嘅人又唔理
最後唯有敗走

想睇下各位平時如果比人打尖 會唔會出聲?
定係自己繼續排就算數?
識既無得講啦
你話放舊石係到, 就話排隊都可以屌佢
但係有識人就無得講
但小巴係有人數限制 咁如果個個都話識得
咁咪有排都唔洗上車
諗起以前讀書返學要搭小巴 果陣好多都直行上前搵friend 搞到遲到 返到學校訓導叫我以後早啲出門口
如果你約左FD, 佢遲到
小巴條隊排緊50人
你會唔會排住先?

你排到25,之後有FD到, 後面係咪又可以屌你?
解壓縮排隊希望巴打你第日唔好排隊買咩限量野
原來係支足
限制野自然有職員睇住
任何人都唔比入架啦
小巴咪一樣有限16個位
係囉 其實唔明點解小巴都可以打尖
咁你叫小巴站搵職員睇住囉
你又唔夠膽呀, 最叻咪上網屌
自己會出聲
如果我在場見到樓主嘅樣,會幫拖
如果呢個情況我會直接叫個frd係目的地都等而唔係叫佢打尖同我一齊上車
你唔係正面答我問題
我既問題係 你排到25, FD到左, 咁你會點做
而唔係你上左車佢先到
咪叫佢跟住條隊排
會唔會係你理解能力有問題
明既即係有職員就唔打得尖
無職員就唔打尖就你笨撚柒
咁咪叫佢排後面到咗目的地再集合,一係同個朋友一齊排後面囉傾少陣傾又唔會死

點解要一定要打尖先,你有冇朋友同後面排緊隊嘅人有咩關係
我發覺呢度D人講就係咁講, 實際係咪真係會咁做先

好似我見家庭過關, 都分兩條隊排, 邊條隊排排下快就全家ZIP埋去
次次都見到咁濟
但呢D人網上梗係話唔會架
呀婆都唔讓下 而家啲後生真係廢
連登仔得把口係咁架啦
樓上條友話叫朋友排後面 自己繼續等 你就知佢根本無朋友
現實會唔會咁做就睇人,但咁做先係啱,我係話佢嘅價值觀係錯

即係有啲嘢好多人明知唔啱都做,但唔代表咁係理所當然

同埋打尖我就真係唔會,因為我個人驚尷尬,驚打尖畀人捉出嚟鬧,我就真係見過有人打尖畀人大大聲當眾屌
你當我on9都好 試過小巴條人龍好長
我屋企人排前位 。佢揮手叫我過去
我都無過去 我自己行去最後排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞