[10.1 國慶] 巿民出手闊綽,茶餐廳豪爽轉凍飲!

38 回覆
19 Like 11 Dislike
國慶優惠︱太興七折客流量增30% 負責人︰飲奶茶都豪爽轉凍飲

October 1, 2024 by 歐陽德浩

十一國慶75周年,3,000多間商戶食肆聯手推出優惠,其中太興集團便推出堂食七折優惠。太興旗下位於葵芳新都會廣場的敏華冰廳,今日(1日)午市時段座無虛席,店外則大排長龍。太興集團營運負責人黎日強估計,旗下分店的客流量較平日增三成,顧客更「豪爽」加料或叫小菜,「食開叉鵝飯呀,咁就去食鵝髀飯,飲奶茶就會飲凍飲,飲紅豆冰咁。」

堅尼地城太興及葵芳新都會敏華大排長龍
太興集團於國慶節響應業界的優惠活動,舉行「太興集團感謝日」,旗下13個品牌包括太興、敏華冰廳及茶木等,一律全日堂食七折,以回饋市民。《香港01》記者中午分別到堅尼地城的太興,以及葵芳新都會廣場的敏華冰廳,同樣發現餐廳座無虛席,店外則大排長龍。
太興集團營運負責人黎日強估計,今日旗下每間餐廳都生意興隆,客流量較平日增三成,尤其是位於沙田市廣場、東港城及日出康城等分店。「總之呢啲大型商場,又有住宅啦,遊客又多啦,大部份都爆滿喇。」

市民豪爽加餸 食開叉鵝飯就轉鵝髀飯
黎日強並認為,七折優惠確實能刺激市民消費,例如「豪爽」加料或叫小菜等,因此對於今次的優惠活動評價成功。他舉例指︰「食開叉鵝飯呀,咁就去食鵝髀飯,飲奶茶就會飲凍飲,飲紅豆冰咁。」
被問到日後會否再推出七折優惠,黎日強表示需要視乎集團的安排,並強調「做優惠都唔可以經常做」。但他認為,若間中推出優惠活動,顧客或反而更受落,從而吸引他們留港消費。

https://www.xg01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/1062358/%E5%9C%8B%E6%85%B6%E5%84%AA%E6%83%A0-%E5%A4%AA%E8%88%88%E4%B8%83%E6%8A%98%E5%AE%A2%E6%B5%81%E9%87%8F%E5%A2%9E30-%E8%B2%A0%E8%B2%AC%E4%BA%BA-%E9%A3%B2%E5%A5%B6%E8%8C%B6%E9%83%BD%E8%B1%AA%E7%88%BD%E8%BD%89%E5%87%8D%E9%A3%B2?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

上年就話餐廳七折市民排隊
今年冇排隊啦
就話市民豪轉凍飲
都叫增加左消費
食M記加大
嘩。。大生意
今日(1日)午市時段座無虛席,店外則大排長龍
個人認為凍飲叫少冰應該要報國安
應該要叫多冰
條友問我要唔要加飲野黎飲 我唔洗講啦 就要百事 點知佢話百事有可樂
全民凍飲 支持凍飲經濟
每人多3蚊
當你一日食三餐
一個月條數

3x3
9x30

270000經濟復甦了
排到顛喎
嘩, 好開心, 一齊去高級茶記慶祝
嘩今次真係由治及興
急市民所需
超哥有料
ching仲玩呢啲十幾年前既玩膠潮文
葵芳新都會敏華大排長龍

呢間開咁耐就排咁耐,都唔知有咩咁把炮
屌 錯過咗添

下次雙十國慶仲有無優惠
咁經濟無問題啦
條友問我要唔要加飲野黎飲 我唔洗講啦 就要百事 點知佢話百事有可樂
ching仲玩呢啲十幾年前既玩膠潮文

國際凍飲中心
全民凍飲 支持凍飲經濟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞