樓價RIP !將軍澳已變成「小深圳」處處"支味" 居民苦笑

29 回覆
37 Like 8 Dislike

內地食肆攻港潮不絕,其中將軍澳早前已被居民笑指為「小深圳」,多間內地知名食肆,如農耕記、太二酸菜魚等等進駐,而近日新都城近日更連開兩間內地知名連鎖食店,其中已開業多年的台式茶飲COMEBUYTEA近日結業,取而代之為近年擴展神速的「檸季」及「fufuland」。

近年將軍澳內商場正進行「食肆大洗牌」,不少內地知名連鎖品牌,取代原為日式、台式或外資等食肆進駐區內,其中新都城商場,近日接連有開業多年的食肆結業,當中包括日式燒肉及台式茶飲,而舖位不約而同由知名連鎖食肆接手。

https://ps.hket.com/article/3835030/%E9%A3%9F%E8%82%86%E5%A4%A7%E6%B4%97%E7%89%8C%EF%BD%9C%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E8%AE%8A%E8%BA%AB%E6%88%90%E3%80%8C%E5%B0%8F%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E3%80%8D%20%E5%8F%B0%E5%BC%8F%E8%8C%B6%E9%A3%B2%E7%B5%90%E6%A5%AD%20%E5%8D%B3%E8%A2%AB%E5%85%A7%E5%9C%B0%E3%80%8C%E6%AA%B8%E6%AA%AC%E8%8C%B6%E3%80%8D%E5%8F%96%E4%BB%A3?mtc=40001&srkw=%E7%B5%90%E6%A5%AD#pid=photo-0110924_2_1024
羨慕
唔洗北上消費

lm
啟德都唔惹少
香港加沙
唔貴嘅話都ok嘅,不過唔中意啲小炒嘢
小深圳?價錢唔係深圳呢
唔係話有個日日賣水晶俾能量人既大師守護住將軍澳?仲同果件老千神棍李X聰好friend?
新屎坑後冇人幫襯
已經好多間都係咁
鑽石嘅價錢買玻璃
我們中菜No.1

其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場
https://lih.kg/3794633
乜野外資食肆
本身咪又係美心太興敘福樓
磚財集中地正常啦
2-3倍價錢喎
又未有大媽廣場舞又未有公園按摩黨
好彩無搬入去
coming soon
商場"處處糞便"不是夢
冇人食自然會執
但偏偏就係大把支食
成個香港都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞