TVB News 不少內地旅客來港觀賞煙花 選擇即日離開

37 回覆
28 Like 2 Dislike
內地七天黃金周假期展開,今天是陸路出入境高峰,不少內地旅客都表示,想觀看今晚的煙花匯演,但不少人打算即日離開或只留一晚。

被問到為何不留久一點,他回答:「因為就過來看個煙花。」

佛山旅客周先生指出:「(酒店)不太划算,上次住維多利亞港,很貴,後面感覺回深圳住更好。」

廣東旅客李小姐說:「打算和我媽媽去維多利亞(港)那邊看煙花,然後坐摩天輪。酒店方面還好,和內地差不多,像購物方面比較貴點、飲料那些都比內地貴。」

https://news.tvb.com/tc/local/66fb823e3c6bebfd63cf49af/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E5%9C%8B%E6%85%B675%E5%91%A8%E5%B9%B4%E4%B8%8D%E5%B0%91%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%97%85%E5%AE%A2%E4%BE%86%E6%B8%AF%E8%A7%80%E8%B3%9E%E7%85%99%E8%8A%B1%E5%8C%AF%E6%BC%94-%E5%BF%AB%E9%96%83%E6%84%9F%E5%8F%97%E5%9C%8B%E6%85%B6%E6%B0%A3%E6%B0%9B
佛山旅客周先生指出:「(酒店)不太划算,上次住維多利亞港,很貴,後面感覺回深圳住更好。」
開到一街大陸野飲比你係大陸人都覺得唔抵唔買
即日來回 唔鳩洗錢
老貓呢啲係咪死窮鬼?
其實都正常呀, 留係香港等比人劏咩
有遊客希望香港增加熱水設備,隨時沖泡麵
一小時生活圈
其實煙花有咩咁好睇
黃x禾近排唔出聲嘅!
生意好呀
之前放煙花仲好貼心咁要地鐵、管制站延長服務
窮撚到咁就過主啦
今日搭車仲有折 又慳一筆
低質遊客
邊個地鐵站
留名今晚重演1月1號
同胞齊齊瞓街等頭班車
死乞衣
當然啦咁方便
lm
尖東酒店幾千蚊晚
唔走果個傻閪
有楊局長搞嘅有嘅嘢放心晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞