香港氣象學會 : 以香港的緯度, 受太陽風暴影響感「奇怪」

93 回覆
187 Like 1 Dislike

西九文化區昨晚(30日)舉行「新生代千人合唱賀國慶」,期間無人機表演因干擾故障而取消。無人機總會解釋,無人機系統受嚴重干擾,與太陽風暴有關。

香港氣象學會發言人梁榮武今日(1日)指出,當太陽會產生太陽風暴,高能量粒子會射向地球,與地球電離層產生反應,電磁場受劇烈改變,會影響地球上的精密儀器,一般理位置愈北,受影響愈大,對香港受影響感「奇怪」,但估計主辦方是基於風險管理決定取消,以防無人機「亂咁飛」。

梁榮武指,太陽風暴一般對南北極造成大影響,地理位置愈北,受影響機會愈大,以香港的緯度同受影響感「奇怪」,但估計大會是基於風險管理作出決定,「訊號受干擾,電磁波造成嘈音和干擾,亂咁飛就會出事。」
一定係美國cia 啦
香港得罪美國佬,以後都冇運行㗎啦!
開唔到機瀨太陽
佢唔怕國安法! 勇敢!
講唔講得架
基於風險管理作出決定

啲機會跌嘅就唔好飛啦
想試吓喺香港睇北極光
太陽終聽到地球有人高呼「與天鬥,其樂無窮」。所以,畀番啲反應嗰位先生啫,吓化?
懷疑無人機搞手軟對抗,社會上仍然有暗流湧動... 唔到搵國安check check 佢...
一定係地下太硬所以痾屎唔出
美國佬偷偷地放D太陽風暴黎中國香港唔出奇
以色列搞出嚟
咁樣踢爆人得唔得架
太陽已經犯了國安法
個人覺得,篤爆人都等聽日先篤爆啦,

全東南亞都知佢搵藉口,佢廢又呃飯食。

你咪扮今日十一放假,聽日先回應先篤爆佢啦
王晶:cam~era~播返上次餅帶
俄烏打緊仗,烏軍玩無人機都玩到出神入化,重做到跟埋敵軍衝入對家戰壕炸九人,唔見佢地點樣被人影響
你死得啦, 又犯國安法要帶走
雖然太陽有黃皮膚,但佢好明顯係CIA假扮嘅港獨勢力,諸事阻撓,危害國家國慶無人機起飛安全
太陽收咗尾割佬錢
一定係美國佬背後搞鬼!

點解唔賴佢?
屌那星, 你依家係唔係玩踢爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞