英國最後一個燃煤發電廠今日關閉 結束142年煤炭發電史成全球經濟大國首例

78 回覆
104 Like 16 Dislike
差唔多啦
個垃圾政府明知蘇格蘭d電多到用唔曬 但係南部唔夠電用 情願俾錢處理多出黎既電都唔投資將北電南輸
跟住成個市場又係有撚病
D所謂電力公司自己唔發電買電翻黎再轉手賣電比用戶
價錢任9佢地定 相信前一兩年唔係有price cap一早加到癲
油價又係咁 無論政府定油公司都係撚屌黎
人地俄烏打仗又關英國事
你話英國本身要入口石油都算
成個北海油田係度都可以加到離曬譜
政府諗住叫油公司壓低個價就俾對家威脅撤走基建投資
政府自己又死都唔肯減duty
到真係減5p第日油公司自己加翻5p上去
貪得無厭
唔止加 fuel duty,再用 pay per mile 咁玩死所有揸車人士,迫所有人要用佢地官商勾結傾好晒公會加人工但服務依舊垃圾既各式公共交通,開心
最後一代已經最環保
要用幾千年時間處理核廢料
班環保撚先係對地球最大危害
你自己計下香港係平幾撚多
當你一個月100度電, 中電只係收緊HKD116.2
UK當你standing charge 50p/day, 每度電20p(已經算平), 一個月收你£36.75
貴足3倍有多
核能五年搞唔掂,依家係十年以上
根本全部都係比D環保膠阻撚住晒搞到全民捱貴電貴gas
支那仔你係咪香港人嚟㗎

香港空氣差從來唔係發電廠呀傻鳩,香港發電廠燒煤炭講緊英國政府已經做緊,香港空氣從來差都係因為珠三角支那工廠排污噴到我哋有沙塵暴

屌喇媽你隻新移民狗唔識香港歷史喺度鳩噏

從來香港嘅空氣污染都係中國工廠製造,同香港完全冇關,你隻食屎狗就幫大陸深圳政府喺度spin

香港青山發電廠十幾年前已經用緊Flue-Gas Desulfurisation,講緊係全球最top乾淨嘅燒煤發電廠

明明個問題從來唔係香港,係中國工廠,你就夾硬話香港啲空氣污染係因為香港燒煤炭發電,你真係痴撚線
傻鳩有冇住過香港?

香港幾時因為發電廠個天日日灰色?

香港過往廿年沙塵暴全部都係廣東省工場排污引致,關發電機乜撚嘢事

你老豆老母單程證雙非落嚟未經歷過支那工廠污染之前嘅日子????

所以喺度講大話屈鳩香港發電廠????

深圳工廠經濟冧檔,啲工廠收曬皮最近香港到藍天白雲咗好多啦

返大陸啦死傻鳩
renewable 電價已經好平
update 下你嘅認知先
2020有期香港個天好靚
pay per mile正式公佈咗?
定係又係港人YouTuber老吹?
咪就係 this is hongkonger
香港四面環海
英國個天唔會灰色?
你嚟過英國未
著咗VPN個天唔會灰
你連我講緊咩灰色個天你都理解唔到
我廢事解釋以我係登運咁多年經驗
你呢種人就算我之後解釋到幾清楚都係會駁咀
你慢慢係到扮on9啦
傻閪
屋頂裝滿太陽能版,屋頂裝粒電池
你唔種大麻嘅話冬天日光最短嗰幾日都仲有餘電賣返落grid
條友講得出香港發電廠搞到香港灰濛濛都應該幾肯定佢連香港都冇住過
做變性手術最環保
移蝧撚電費又可以gogogo
你老豆老母單程證雙非落嚟未經歷過支那工廠污染之前嘅日子????

嘩ching搶口到

但我鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞