有用過外用A酸Differin gel既入黎

44 回覆
4 Like 0 Dislike
我自己喺藥房買第3代A酸Adapalene搽
本身左右臉頰都有d凹凸洞有紅印有些少暗瘡疤 不過範圍唔大
搽左20日 期間生左幾粒暗瘡 都謝晒 淨低紅印
今日無喇喇大爆發 下巴位出晒啲紅色暗粒粉刺
今次我仆街了 我以為搽多d可以減輕紅腫暗粒粉刺出現
中午再搽一次adapalene 再上網睇到啲醫師話
"如果臉上已經脫皮、泛紅、紅癢,建議馬上停止使用三天以上。"
今晚要停用了 希望聽日會好返d
想問你地用過既巴打搽A酸有冇出現過爆痘期?
你地點樣應付?thx
Keep住用 要起碼3個月要先清乾淨毛孔
用咩清毛孔?
Differin gel
佢會去角質 打開毛孔 慢慢排d野出黎 所以會出粉刺
起碼要兩三個月
搽得太多過敏都會出睇落似粒粒既Dermatitis
你之後再用就keep番夜晚搽Adapalene 朝早搽防哂啦
用A酸要避太陽你仲中午搽
Differin咁低刺激性就唔使驚啦
除非敏感底

利申:乾肌1%ZO 5泵都係咁搽
我驚d暗粒粉刺生左出黎 唔識退走
你搽果隻有咩用?
過敏反應搵醫生開藥食
都係同一樣嘢嚟
只係醇要再多個作用轉化做a酸

你搽完爆瘡係因為你啲瘡本身就有
佢會幫你排出嚟 先有你而家所謂大爆瘡

食a酸一樣都會咁
正常的
紅熱腫痕都係正常的 你自己接受到就Ok
食A酸啦 快靚正 !
生咗十幾年暗瘡 ,搽嘅 美容嘅都係好吓停吓又生番,夏天仲狂爆。。。最終A 酸搞掂 無手尾
冇錢食 要食足1年
今日都訓到6個鐘
睡眠充足好重要
今日下巴啲暗粒冇再爆出黎
維持有3,4粒大少少既暗粒同粉刺
查左一年
基本變成唔再生暗瘡
你呢個情況係爆發期
要忍,繼續夜晚瞓覺查。

有太陽照到,唔可以查!
一撚定唔可以
你有冇爆痘期?維持幾耐?
反而我用左半年外用第一代
鼻頭d黑頭清整都清唔到
其實好多人都用嚟保養皮膚,利申已經用咗第一代A酸三年,你嗰啲副作用係絕對正常唔需要食藥更加唔使停用,要慢慢建立耐受性,同埋老實講第三代A剩係得防暗瘡代謝粉刺,第一代多埋抗老,btw你用得嘅話,記住每日都要搽防曬,男人老狗都咁話。
防曬買邊隻好 我油性同痘痘皮膚
用緊,用左一星期明顯有效
點有效法?暗瘡謝晒?
防曬唔係太關你膚質事,可以試吓Allie、anessa, spf 50 pa4+ 嗰啲,令到你出油/生豆豆主要係因為陽光照射發炎而唔係防曬
我本身冇防曬同保濕 因為又要卸妝 我怕麻煩
幾千蚊都冇?cls
邊有幾千蚊 食大陸廠藥?
喺香港食 起碼萬幾兩萬
咪亂搽,隨時影響膚質一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞