香港變成外國一樣

14 回覆
26 Like 5 Dislike
有朋友由外國番黎,佢話香港家下同外國一樣,8點啲鋪收晒,直頭係外國生活mode,香港人唔駛移民了
最好巴士地鐵都8點收 齊齊收
基本上大部份餐廳九點過後都哎唔到嘢食了
外國點解會咁樣, 唔單止係因為work life balance

係因為固定成本、人工增加營運成本, 變左要只運作晚市就最抵玩

生活距離遠, 亦可以演繹係香港
從前屋村樓下必定有一兩間你食

而家想夜d收工有飯食9點半, 可能只有m 記, 叮叮飯

香港繼續內地化, 成本上升, 收入下降, 可能會變成外國咁靜

但背後有冇錢賺緊就唔知了
以前香港啲商場. 唔少10-11pm 先收舖
而家真係8點已經落閘
以前我嗰區. 大把通宵食肆. 而家真係得返1/3都冇
香港點樣內地化啊?
而家講緊香港夜晚d鋪好早收

中國唔係咁的
凌晨三點條街仲好多人
D奶茶店有d三點先close

見過有個老人帶個孫仔係兒童遊樂場玩
講緊凌晨三點幾

過左三點
有d人會推d車仔做小販,賣熟食
咁都有唔少人幫襯
依d5,6點就會收
但5,6點又有粵式早點會接力開
賣腸粉,豆漿果d,好平

即係香港唔會做到依種繁榮
以前可能得
而家唔會再有
香港內地化, 我指既係角色方面

你唔再係中西合壁, 唔再做轉口

唔再保持民主自由等等軟實力

因為外資及中產撤走, 無人再行個種夜生活

成本繼續增加, 一陣又用最低工資呃人?
我地工賊會要加最低工資了!
我哋有熊貓🐼
點同
有國安怕乜
依家香港大半支那人
有啲晚就返大陸,第日落嚟返工
以前旺角灣仔佐敦官塘咪就係咁運作

50年代嘅香港
香港一開小販檔就拉
長沙灣間舖開24真係用心良苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞