誤食藥物|4歲兒子被母餵食草藥丸後不治 母親涉虐兒被捕

29 回覆
12 Like 1 Dislike

土瓜灣新碼頭街有幼童因誤食藥物昏迷,搶救多小時後不治。

事發於新碼頭街3至5號幸福大廈,37歲姓鄧母親,向有氣喘病史的4歲兒子,餵食兩粒從內地帶來的草藥丸,兒子服藥後突然暈倒在地上失去知覺,並向附近警員尋求協助。

警員到場了解及召救護車協助,男童昏迷不醒下被送往伊利沙伯醫院搶救,延至晚上(29日)7時半不治。警方經調查後,以涉嫌「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」將鄧婦拘捕。案件由九龍城警區刑事調查隊跟進調查。
直頭告誤殺啦屌
痴孖根

點解覺得自己識得比藥
向有氣喘病史的4歲兒子?
咁之前食開乜藥? 都係草藥?
氣喘黎講,透唔到氣一陣就死
肚瀉嗰啲都話可以試下藥
西藥信唔過
就食更加難理解嘅中藥
乜撚野毒藥黎
係大陸買食死人都冇仇報
老鼠藥都冇咁快,係咪落左氣管,幾大粒先
9成9 之前睇開西醫,醫生同佢地講只可以食藥止喘好難斷尾,跟住有啲人同家長講邊個邊個識個中醫師傅有祖傳秘方醫哮喘好掂,食幾粒藥就斷尾,而家真係斷尾啦,呼吸都斷埋
死埋
正路就毒藥都冇咁快嘅
要個四歲嘅吞藥丸都幾艱難
情況似係個仔有哮喘又畀個老母迫食藥
病發扯哈抖唔到氣
幸福大廈
幸福藥業都搞唔掂
親,他確實不喘了,證明有效
中醫可以溝高強度類固醇落中藥度,一食一搽就好返,超有效

中醫撚食到中毒、肌肉萎縮照樣讚好

向中醫求診獲處方類固醇 9歲童中毒
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20220911/s00002/1662832955116/向中醫求診獲處方類固醇-9歲童中毒

女中醫涉售含類固醇等份藥膏 稱與師兄研發 以為內裡只含中藥
hk01唔貼link

灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥 不當使用或致圓臉及肌肉萎縮
https://topick.hket.com/article/3090262/【類固醇】灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥%E3%80%80不當使用或致圓臉及肌肉萎縮

註冊中醫古竹佑處方藥膏含未標示西藥類固醇 衞署籲市民交回銷毀
2020-07-06 23:30更新:2020-07-06 23:35
hk01唔貼link

【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥 43歲男子被捕
22:21 2021/09/02
https://topick.hket.com/article/3050032/【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥%E3%80%8043歲男子被捕

油麻地中醫趙致中一款藥膏含未標示西藥類固醇 衞生署籲病人注意
2019-05-07 21:45更新:2019-05-07 21:45
hk01唔貼link

濕疹藥膏含有類固醇成分,77歲中醫被捕
https://lih.kg/3454477
唉.....
不過算,d師奶只會話你唔理解
蓮花清瘟膠囊
金花清感顆粒
藿香正氣丸
真. 死左都叫虐兒
D廢老係咁
中國野硬係自然D
自然D就代表安全.勁ON9
山埃 砒霜夠自然啦 咪又係死人
內地草藥丸
係唔係『銀翹解毒片』呀?
五毛今次冇得賴香港醫護
一劑斷
幾時立法禁止中醫
大6人,成日信埋晒啲神棍偏方
未聽過中藥會食死人
2024年仲信巫醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞