真主黨首腦遭以軍擊斃 中方:反對侵犯黎巴嫩主權和安全

17 回覆
3 Like 12 Dislike
以色列軍方本週針對黎巴嫩首都貝魯特發動大規模空襲,真主黨隨後證實領導人納斯魯拉(Hassan Nasrallah)遇襲身亡,中國外交部週日對此就表示嚴正反對侵犯黎巴嫩主權和安全的行為,特別點明以色列立即採取措施推動中東局勢降溫,避免衝突進一步擴大,甚至失控。

以色列軍方27日空襲黎貝魯特,並稱這次「精確打擊」真主黨總部,成功擊斃真主黨領袖納斯魯拉,震撼阿拉伯世界,中國外交部發言人周日表示,中方高度關注有關事件,對中東緊張局勢升級深感擔憂。

中國外交部發言人說,中方反對侵犯黎巴嫩主權和安全的行為,反對和譴責一切傷及無辜平民的行動,反對任何激化矛盾導致中東局勢升級的舉動,又稱以黎局勢緊張是加薩衝突的外溢表現,當務之急是切實執行聯合國安理會有關決議,儘快平息加薩戰火,切實維護中東和平與穩定。

此外,以色利國防軍(IDF)週日又指,黎巴嫩真主黨中央委員會高級成員、預防安全部隊指揮官卡奧克(Nabil Qaouk)也在28日對貝魯特發動的空襲中身亡。

www.nownews.com/news/6538873
黎巴嫩馬龍派基督教表示歡迎
人地黎巴嫩政府軍都未出聲,
你中國口交部衝出黎做乜?
反對咪出兵囉 口交就打個電話自己含算啦 同一篇稿換個人名冇人想知
呢個世界都係講完當做左野
你有你做
我有我講
大家都搵到個平衡點
見到黎巴嫩人慶祝真主黨滅亡,中國共產黨呢個恐怖神權自然驚到仆街
自己條靚
當左真主黨係黎巴嫩執政黨?
世界風紀
咁閪多領袖既
咁叻幾時出兵中東軍援
美軍都唔怕唔係怕以色列丫
真主黨侵犯咗黎巴嫩主權和安全幾十年喇喎
定係同中國嘅logic一樣 中國人殺中國人就得 日本侵華就唔得
真主黨可以搞黎巴嫩 以色列唔得
一個國家專係做左先,一個國係講完當做左,真係兩個極端
真主黨=黎巴嫩政府咩?
乜唔係國家安全,重中之重咩?
擊殺敵人有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞