浙江發電廠遭大量海蜇「入侵」導致跳電 漁民在電廠取水口已捕撈超過100噸海蜇

53 回覆
36 Like 4 Dislike
一袋又一袋的海蜇堆滿地面,這裡不是海鮮加工廠,而是位於浙江平湖的燃煤發電廠。附近海域過去兩個星期迎來海蜇繁殖季,大量湧現的海蜇對漁民來說是喜訊,但對電廠員工來說卻是噩夢。海蜇吸附在發電機組海水冷卻設備的濾網上,導致機器跳電。

嘉興發電廠維護部副主任習超稱:「六台旋轉濾網輪番出現過載,只能交替運行,交替運行到最後只有一台能夠運行,旋轉濾網故障會造成相應的這一台泵的循環水中斷,我們的機組要被迫馬上停運。」

當地政府已安排漁民在電廠取水口捕撈海蜇,三日內已捕撈超過100噸。

https://news.tvb.com/tc/greaterchina/66f9417a3c6bebfd63bf109b/%E5%85%A9%E5%B2%B8-%E6%B5%99%E6%B1%9F%E7%87%83%E7%85%A4%E7%99%BC%E9%9B%BB%E5%BB%A0%E9%81%AD%E5%A4%A7%E9%87%8F%E6%B5%B7%E8%9C%87%E5%85%A5%E4%BE%B5-%E7%94%A2%E8%83%BD%E4%B8%8B%E9%99%8D%E4%B8%80%E5%8D%8A%E5%93%A1%E5%B7%A5%E9%9C%80%E8%BC%AA%E6%B5%81%E6%B8%85%E7%90%86
我有批好平既海蜇喎
水母下話 屌你老母
海蜇做乜事聚集响嗰度?
飯聚分子
中國又贏
如果有人宣揚海蜇可以壯陽,我相信食到海蜇絕種都得
咁係因為你疏於管理平時唔清啫
我睇到海蜇經濟嘅好處喎
英國中超大把一包包大陸海蜇賣
好多鬼佬鍾意食
冷卻水排放 果帶水溫比較暖
基於狼來了/塔西陀陷阱,有理由想信,唔識為自己辨護嘅海蜇,只係代罪羔羊?
無玩過Pokémon?
幫手發電啦緊係
末日先兆?
咩發電廠?核電?
喺嗰度開sex party
水暖就會跟住去
D海蜇好撚古惑架
老貓準備去嗰度開餐
抽海水嗰啲要定期清filter
收咗美國佬錢嚟搞事
唔係煮好咗嘅水母先叫海蜇?
幻想到一碟碟海蜇係海上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞