首名司機被扣分 周國強:嚴苛如利刃 籲勿濫投訴挑釁

36 回覆
15 Like 34 Dislike
《的士司機違例記分條例》於上周日(9月22日)正式生效。根據運輸署的紀錄,從9月22日至9月27日中午間,已有一名的士司機因濫收車費、兜客,以及未將計程錶設置於記錄位置,被法庭裁定違反《條例》。該司機被記最高的10分,並需自費修習的士服務改進課程。

的士小巴商總會會長周國強接受《星島頭條》訪問時表示,他認同對司機進行適當監管,但坦言「措施嚴苛」,認為記分制給前線司機帶來了極大壓力。他強調對「黑的」(不法的士)應零容忍,但也呼籲乘客不要濫用投訴機制,過分挑剔或挑釁司機。

根據《條例》,濫收車費、拒載、拒絕或忽視駕駛至乘客指定地點,以及毀損或更改計程錶等行為,均可被記最高10分。若司機累積扣滿15分或以上,將被取消的士駕駛資格。首次違規者停牌3個月,若再次違規,每次停牌期將增至6個月。

周國強補充,對嚴重違規行為應「零容忍」,但認為部分扣分標準過於嚴厲,令司機承受巨大壓力。他也對昨日(9月28日)兩名的士司機在港深西部公路交通意外中不幸身亡表示惋惜。
抵撚死啦連登吱吱toy
原來唔做濫收車費同兜客,就會大壓力。

咁我唔強姦打劫就壓力大,可唔可以當無事?
濫收車費、拒載、拒絕或忽視駕駛至乘客指定地點,以及毀損或更改計程錶等行為

以上無一樣扣分嘅行為,算係過於嚴苛囉,叫你下面班司機做好自己本份先
黑的係咪大過1架?
係既話一個星期一個都唔過份啦
仲屌人濫用?
個客投訴就得? 定運輸署會查
聽D DC佬話又要睇cam要查哂兩邊 好難入到
宜家咁易入到同判到
機制有無濫用法庭自有裁決
豈容你一個dc9說三道四
咁快上庭?
first blood
頂撚死
抵撚死
證明dc9有幾劣 咁快開齋
你唔做呢啲事情又冇壓力囉 DC9
抵撚死,呢d撚樣停牌就啱
唔怪之得呢幾日咁多的士意外
呢單應該係李家超上任以來唯一德政
自己衰開,依家叫你哋做返正確。
彰顯法治
堂堂正正咪無事囉
行得正企得正 呢d德政怕咩
一次過做曬都咁輕
未將計程錶設置於記錄位置

知你咩料啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞