北約在芬蘭邊境設司令部, 距俄僅140公里,俄羅斯警告是挑釁性,增加了發生軍事事件的風險

25 回覆
7 Like 4 Dislike
芬蘭國防部長哈卡寧表示,北大西洋公約組織(NATO)明年將在芬蘭距俄羅斯僅140公里、最接近俄國的城市米凱利市,設立北歐「多軍團陸上部隊司令部(Multi Corps Land Component Command)」,負責在軍事衝突發生時,領導北約在北歐的陸上軍事行動。

哈卡寧稱,該司令部將與該市的芬蘭陸軍司令部合併,務求取得最佳的協防管理效果。當地傳媒8月報導,該基地駐軍預計達5000人。

北約稱該指揮部將隸屬於北約在美國的諾福克聯合部隊司令部(Norfolk Joint Force Command),與芬蘭陸上司令部共同行動。米凱利市距離俄羅斯邊界約2小時車程。

俄羅斯發言人瑪麗亞·紮哈羅娃警告本質上是挑釁性的,增加了可能發生軍事事件的風險。
北約幾搞笑, 個司令部 放咁前做乜
以為是古代咩, 要親自前線指揮
現代通訊發達, 你個司令部放到後方無雷公咁遠都可以指揮到前線軍隊啦

即係如果俄羅斯出兵打芬蘭, 完全可以直取呢個司令部, 只係2小時間車程
到時北約部隊即刻失去指揮

俄佬仲可以生擒一堆北約將軍做人質, 真係爽
真係話你on9 又驚你嬲
烏克蘭做過乜野令你要發動侵略?
答案係你想打就打
如果俄羅斯出兵打芬蘭

打撚左先講啦
烏克蘭原本是俄羅斯領土
俄羅斯出兵烏克蘭 只係收復領土
講到人地冇諗過度過咁
洗撚同人擔心
Russian Federation 1991
豬閪成真係孝子嚟
放前後都無分別既?
咁俄羅斯又用北約擴張到烏做借口入侵人?
朱西城真係仲醒過北約
俄羅斯出兵未
唔係咁都忍呀?
俄狗打到咁撚柒就算啦
人地以色列下下直擊紅心秒殺
明串你啦,你可以點?
蒙古表示, 俄羅斯並不存在.
你讀啲咩歷史嚟
俄羅斯原本係蒙古領土
打完烏克蘭 下一個打芬蘭囉
以色列打個加沙都打唔入就算啦

得連登仔 先會吹捧以色列
北約真係勁既, 就唔洗打左兩年都收復唔到烏東啦
支持收返晒成個獨聯體
北約真係落場就一早打完啦
係囉!
鵝佬咁撚勁!
打撚埋芬蘭啦!
應該係芬蘭要求,芬蘭同俄佬有好大牙齒印世仇,今次咁樣做就係要落普京面,因為普京話烏克蘭要加入北約所以就入侵,依家北約指揮部就喺俄羅斯隔離就睇佢打唔打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞