用你的咒語對付你,中國科學家宣稱可利用星鏈偵測美軍匿蹤戰機

31 回覆
11 Like 3 Dislike
〈南華早報〉指出,中國科學家在〈訊號處理期刊〉中發表論文指出,研究團隊透過美國星鏈網路,成功測試探測到一架大疆無人機的行蹤,理論上可用相同方式偵測美軍匿蹤戰機。

中國研究團隊在〈訊號處理期刊〉(Journal of Signal Processing)論文中指出,透過地面雷達站觀測特定區域的星鏈衛星訊號發送,和其與地面接收裝置間的訊號傳遞,再用大疆 Phantom 4 Pro 無人機於該區域內飛行,期間無人機造成的訊號波干擾現象,可以反向推測出無人機所在位置。

因此研究團隊認為,即使美軍匿蹤戰機具備良好的外型設計和表層塗裝,可有效降低和吸收雷達反射,但是在通過星鏈衛星與地面接收裝置期間造成的訊號波動,仍然可以推測出戰機行蹤。

由於匿蹤戰機在防空雷達的訊號上,大小也和無人機差不多,因此若這個方法能夠抓到無人機,理論上也能抓到匿蹤戰機。

這項發現或許會對美軍造成困擾,不過這項發現目前仍僅止於實驗階段,能不能夠真的偵測到匿蹤戰機,還有待後續驗證。
首先,
透過地面雷達站觀測特定區域的星鏈衛星訊號發送,和其與地面接收裝置間的訊號傳遞,再用大疆 Phantom 4 Pro 無人機於該區域內飛行

指定咗區域先,再放隻機
先射箭後畫靶

其次,
由於匿蹤戰機在防空雷達的訊號上,大小也和無人機差不多,因此若這個方法能夠抓到無人機,理論上也能抓到匿蹤戰機。

咁亦即係話我放多10隻無人機擾亂你你就搵我唔到?
肉酸咗啲喎
星鏈係美國科技
用美國科技偵測美國嘅無人機?
到底係咩暗黑兵法
Starlink又唔係史上第一套人造衛星通訊系統
係得嘅話一早得咗

同埋即係話特定區域附近有中國任用嘅雷達站加上多人用Starlink先得
所以美國嘅反制方法好簡單,就係所有中國嘅盟友都唔准用Starlink
大彊到底算唔算中國科技
但上次睇starship 直播, 佢地可以係黑障區冇中斷信號咁直播, 技術明顯同中國果D唔同
林鄭咪一樣用緊銀行,咪咁天真盲反啦
佢意思用starlink收唔到訊號果時, 就有機會係架無人機飛到自己頭頂
因為starlink低軌又多, 所以準過gps
美國:係喎,多謝你提我要禁鳩哂你所有野
馬一龍一早知, 所以starlink係中国境內用唔到
佢連你拎去公海用都知

不過多雲都會收得差, 理論只係理論
但俄佬點解好似仲用到
照計咁機密嘅偵查技術,理應絕對保密,喺必要時,作為王牌技術,殺敵人一個措手不及,而唔會咁易見光㗎?!
除非 ......
飛左去烏克蘭咪用到
掉轉講即係star-link可以做到太空陣列式雷達?
真係軍事行動嗰陣,咁樣用星鏈暴露自己行蹤得唔得呀。
唔係不嬲都偵察到隱形戰機咩?
只不過你偵察到既, 只係雀仔咁大隻. 你唔知佢係戰機定係雀仔
Phantom 4 Pro = 雀仔咁上下大隻...
打仗嗰陣下下見到疑似雀仔...你都用飛彈射?
冇黑障係因為starship夠大份
等離子體包唔晒
有空位收到信號
同樣spacex龍飛船就有黑障啦
印度佬石頭戰都唔夠打就算數啦
咁樣過幾年就會好似GPS咁
個個軍事大國自己射一套星鏈上街做軍事用途

成個地球都被堆平價低軌衛星包實
夜晚見到一堆星鏈反光
都要中國地區開放比星鏈先
人地超音速, 無人機咩速度
哎唷你啲長官老竇用緊乜槍乜子彈
制裁得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞