李慧琼:年輕人要加強了解中國模式 人大好似喺電視上睇到淨係負責拍掌 其實唔係咁樣

118 回覆
9 Like 211 Dislike

對「中國模式」了解有待加強 曾有學生反映「人大好似淨係拍掌」

今年是國慶75周年,全港各地有慶祝活動。李慧琼指出,新中國成立75年,國家發展尤其改革開放方面取得很大成績,證明當代中國發展方向是對的,其中「全面脫貧」方面國家做得到,發展路途雖然有風雨及崎嶇,但最終也成功,對國家未來越來越有信心,會引以為傲。

她提到,無論西方或中國的發展模式都有各自的優缺點,世上沒有完美的制度,所以內容要不停完善、調整,但總體國家的方向是對的。她打趣指,曾經詢問學生是否知道人大的工作內容,「佢哋話,人大好似喺電視上睇到,淨係負責拍掌,其實唔係咁樣」,認為年輕人對國家制度的了解仍需提高,舉例指人大的工作方式是會前大家都可以表達不同意見,但不是在會議現場才表達,盡量事前找到最大公約數,開會時正式通過,這就是中國模式。任何政策文件出台過程,都有很大討論空間,人大委員長收集人大代表意見後,認為合適便會吸納,這些都是香港市民不知道的,因為那些事前會議沒有直播,大家見不到。

李慧琼指2015年當選民建聯主席,在位8年,最大挑戰是2019年經歷社會事件,民建聯有百多個辦事處被燒,當年舉行的區議會選舉,她到土瓜灣海心公園見記者後,曾遭梁國雄及社民連成員在公園內狙擊,及後上車欲離開時又被包圍,及後有街坊幫手解圍。她認為,當時在極端的政治環境下,選舉結果是極不公平。

#星島
唔拍掌果啲死撚左啦
佢講得啱喎,仲要撳掣讚成㗎
同埋問有無反對嗰陣識唔好舉手
仲有:沒有、沒有、沒有,通過
你又唔講多啲 年輕人點了解呀
除左拍手舉手仲有咩做先
要drop notes
人大好似淨係拍掌
再了解多啲好似會犯国安法?
連登廢青井底之蛙

中國發展飛快睇唔到

醒下啦

時代唔同咗啦
星島個標題都幾搶口
中國比佢地吹到咁撚勁點解周街都係4000蚊人工
其實李慧琼子又好識習近平思想咩,講來聽下思想理念係咩,點樣推動中國式民主,點共同富裕?
中央叫你香港做好改革,要點改?
你班忠誠廢物咪又係咩都唔識
吾系甘牙?
唔明點解次次話話人地誤解,如果你一開始透明度係高既就唔會有人誤會.D法例又係見對自己不利又係到譯法,D人民完全係獨摸唔到.如果你搵次直播佢地係點傾野既,我比個服佢.
舉例指人大的工作方式是會前大家都可以表達不同意見,但不是在會議現場才表達,盡量事前找到最大公約數,開會時正式通過,這就是中國模式。

即係有咩都檯底傾
利益輸送全部都閉門做
咁囉
唔係淨係拍掌㗎,仲要大叫「好!」
明明自己唔透明話人冇了解

諗起N年前啲中學支那專題報告
直接串鳩個呀sir官方冇相關數據
即係正式開會之前個會先係正式開會,咁不如之後直播正式開會前嗰個會,咁大家咪可以徹底認識「中國模式」
係支那拍完掌, 轉頭投入日本懷抱
"人大的工作方式是會前大家都可以表達不同意見,但不是在會議現場才表達,盡量事前找到最大公約數,開會時正式通過"

咪即係造假囉, 開會前已知結果, 開黎做咩鳩?
如果咁就係中國模式, 即係人大前個會都可以有前會, 人大前會又可以前前會, 直到得番一個必定通過既意見

"任何政策文件出台過程,都有很大討論空間,人大委員長收集人大代表意見後,認為合適便會吸納"
咁咪即係造假囉
人大委員長覺得合適, 咁唔覺得合適就討論都無, 14億人既決策一條友睇晒
沒有 沒有 沒有 通過
Drop
電視剩係會播最有value嘅嘢出街
就係拍掌同主席宣布通過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞