到底台灣搭的士貴唔貴㗎?

6 回覆
0 Like 4 Dislike
近日香港高德令到的士多咗個叫車選擇,短途客終於有得平。喺今年年初,短途係冇折,直到今年5月初先有折。
如果以市區的士29港元起錶(首2公里)咁計,短途每200米跳2.1港元(時速低過12公里會按時速12公里計數)。不過,你用高德有8折優惠(最多減$20、另以優惠價3%手續費計算)

喺台北搭的士首1.25公里85新台幣,其後每200米跳5新台幣,時速低於5公里持續滿60秒跳5新台幣。

雖然台灣的士冇短加長減,但首段落錶較高,跳錶以平價水平跳。

呢次搭咗
1.93公里,低速行駛1分鐘,喺台北搭的士車費110新台幣(26.8港元)

另外果次2.75公里,候車2分鐘,台北車費135新台幣(32.9港元)

如果台灣的士收費水平嚟講,放喺香港正價其實唔貴,如果放喺香港高德叫車其實都幾貴吓。如果香港直接上車起錶29港元,高德上車起錶變咗24港元。都聽過「時間就是金錢」,就算2年前市區的士由24蚊加到27蚊伯伯認為「一定係貴」,後嚟27蚊加到29蚊乘客認為「2蚊對於趕時間嚟講唔會點計較,有得用就用」,但有D司機話「加價未必有作用,反而減2蚊先幫到手」。但現實有高德叫車,相當於對貪方便但唔係太趕時間嘅人嚟講減咗3蚊,先會提升個載客率。相信D人唔係太趕時間、又唔係落雨果陣時,寧願等幾分鐘上車,但至少可以慳返5蚊。
香港的士識得做生意,主要吸返D趕時間嘅客俾貴少少,而其他貪方便嘅人可以用D平嘅收費水平搭的士。拉上補下式收費,比起以前27蚊旗更好賺。

香港私家車平過的士係合法,但台灣係犯法
我計過台北的士呢程225台幣,私家車唔可以低過225台幣
其實,澳門的士首1600米21葡幣,其後每220米跳2葡幣(時速低於14.4公里滿55秒)跳2葡幣,不設叫車優惠
如果講正價,香港亞洲五小龍最貴,但如果識叫車就最變最平

最好彩係呢個環境,高德有綠的打錶
平過台灣搭的士
要睇彩數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞