陳淑莊赴台3年鑽研廚藝有成 出任餐廳主廚

154 回覆
528 Like 29 Dislike
前公民黨立法會議員陳淑莊三年前退出政壇後移民台灣,生活一直非常低調,未公開露面,9月27日晚首次在社交媒體發布消息,透露自己成為「紅棉」餐廳主廚,地點在台北松山區。

她在貼文中提及,作為律師及議員,在香港,不容許她有時間下廚,而且當時在港時的葉氏夫婦常常招待她的晚餐,常常品嚐香港大班樓的負責人葉一南的「私房菜」,離開香港,孑然獨處,最想念的就是這香港味道。
陳淑莊表示:「我能成為一個廚師,是一個不可思議的奇蹟。」她分享自己學廚經過,源於她聯絡葉太,提及自己懷念家鄉美味,葉太鼓勵她:「你在我們廚房看了這麽多年,是時候自己動手了。對食物有心有感情,肯下苦功,人人都可成為廚師。」她頗受鼓舞,無畏「咬緊牙關,切破指頭」,在三年後,終於穿上第一套廚師制服,有了「紅棉」的誕生。
Who?
好好在自由國度生活

兒登仔暴露自己毛都未出齊咁青春
仲未cancer死嘅嗰時見佢上庭求情好似就死咁
五毛又要開工了
生生性性 唔好再搞暴動啦
扯左
病好不如去服刑?
https://lih.kg/1872893

你個acc咩事?
叫工聯會生生性性仲好啦 1967年暴徒本質未改
係台灣攪你唔係仲開心咩

台灣多一間黃店
呢D咪真係[移民]囉,放棄一切從新開始,唔係嗰D連莊閒都唔識分,當正自己好巴閉,呢樣唔肯嗰樣唔做,仲要嫌三嫌四嘅垃圾
幾時暴動?
好大滴汗
你老母夠未cancer死
一定學撚咗老董咁啦死唔去瞓係到
主廚?
學師出來就主廚
星星笑而不語
有無招呼舊同事毓民教主?
佢本身有錢開餐廳咪可以自己做主廚
個一個垃圾 YOUTUBER 影捕 咪係個D 車又唔學 做麥當奴又話辛苦 咩學人退休 仲要人課金憚佢 睇多D佢既片 心諗39歲人心智咁不成熟 唔岩聽 咪回流返黎坐監囉。大家唔好睇佢台俾VIEW佢 等佢係英國餓死 想睇佢用曬D儲蓄死死地氣番香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞