董瑋其實一直都好活躍唔係退休人士黎......

11 回覆
8 Like 0 Dislike
1984年離開無線,自此穿梭港、台兩地,為多部電影擔任動作指導工作,偶爾兼任演員。 董瑋首次導演作品為《驅魔警察》,之後還執導了《錯體追擊組合》、《殺手之王》及《地上最強》等三部動作片。 曾經十七次獲香港電影金像獎最佳動作指導提名,六次得獎(《神偷諜影》、《紫雨風暴》、《特務迷城》、《十月圍城》、《一個人的武林》

見D人講到好似佢離開左電影圈十幾廿年再復出咁,其實佢接手既戲多過幕後演員多多聲,唔講遠,淨係上年都拎左金像獎
第42屆香港電影金像獎(2024) 最佳動作設計:董瑋《爆裂點》
忽然對睇戲有熱誠個班人囉,你是但問個阿叔應該都識董瑋係邊個
我真係唔能夠唔認老鬼
有D有人真係唔識佢
我年紀唔算好大....
其實好多30幾40歲既應該都識佢...唔使真係好大年紀
是咪記錯咗尹天照呀?
金像獎成日都聽到佢入圍 唔會冇聽過掛
阿姐都撩真識食
你講野都幾撚難聽架喎
佢幕前演出都好睇,最記得英雄出少年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞