中国登月服首公開 號稱「融合中国元素」 等你來命名

25 回覆
1 Like 21 Dislike
中國大陸計劃在2030年之前完成太空人登陸月球的任務,大陸載人航太工程辦公室28日面向社會舉行登月服徵名活動,並首次公開登月服的外觀,號稱設計融合了中國元素。

《央視》報導,登月服的外觀設計靈感借鏡了許多中國元素,上身裝飾帶設計融合了飛天飄帶的優雅飄逸和傳統鎧甲的硬朗厚重,體現了剛柔並濟的中國哲學;腿部裝飾帶設計成火箭升空尾焰造型,與上身呼應,形成一飛沖天的勢態,體現了中國騰飛的設計理念。

登月服作為未來載人月球探測任務核心裝備之一,主要用於太空人執行月面出艙活動任務時的生命保障和作業支持,能夠對月球表面的真空、高低溫、月塵、輻射環境等複雜環境進行綜合防護,著服太空人可以完成行走、攀爬、駕車、科考等月面出艙活動作業。

報導也提到,自2020年啓動研製以來,登月服聚焦複雜環境綜合防護、人服能力提升,以輕量化、小型化、高安全可靠為目標,突破了多項關鍵技術,確立總體技術方案。

www.ettoday .net/news/20240928/ 2825250.htm
同阿菠蘿嗰件有咩分別,除咗唔同顏色?
呢件柒好多喎
CNBuddy
好似以前日本超人片D怪獸

中國融合中國元素中國騰飛登月服

柒味農
Among Us
地面都未搞掂 學人上太空?
年年水浸 屎渠又冇 排污又落後
共產號
點解中国設計總係有嗰種中国風格
你要我講係點,我又唔識講
總之望落去就係嗰種味道
你係咪想講柒味?
柒都有唔同柒法
佢嗰種係佢獨有
盤古
又話幾多十萬億債,仲有錢上太空玩
背脊有個電熱水爐定咩
比例好怪 望落好笨 都唔講靚唔靚
嫦娥見倒都嚇親
中囯啲designer 搵錢真係簡單
求其整幾pat 紅色落去就搞掂
咁鐘意上月球, 看開2077 ?
巧c服
令人不奇然覺得個太空人嚴重肚屙
中國旗呢係紅黃色,而日本旗係紅白色。。。。
中國會爆的
月娥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞