范徐麗泰:毋須日日講國安 稱搞好經濟再談政改

304 回覆
11 Like 478 Dislike
2019後

國安 x N次
黑暴 x N次
中央有好多指示,一樣樣黎啦,仲學習緊三中全會精神啲野
港英餘孽唔夠堅決擁護
佢真係9up當秘笈, 發生左先黎馬後炮

回望彼時,范太稱如果民主派選擇「袋住先」,香港發展軌迹或會改寫,預期民主派將逐漸成為管治制度的一部分,「我覺得民主派在香港政權裏面,愈來愈影響力大,甚至可以佔一些比較高的位置,是絕對可能的事。」

2010年民主黨走入中聯辦討論政改,2016年時任人大委員長張德江與民主派會面,中央與民主派的溝通大門會否再開?范太反問溝通的意義何在,「與他們傾有什麼用?香港就是這些人代表的嗎?香港不只是這些人」

呢頭話民主派有影響力, 轉個頭當你bullshit

范太斬釘截鐵說,中央一直相信普羅大眾,惟部分欲破壞香港,甚至受外部勢力煽動的人則不可信,「如果中央不信香港人,即是不信一國兩制」

咪玩啦, 中央連自己人都唔信, 會信香港人?
一國兩制係用黎收復台灣
比林鄭搞衰左

她稱,只要不觸碰「紅線」,港人有權不滿政制和政府,任何表達方式都可接受,「只要你不去做違法的事,無人會理你,你有你的自由」。

犯法同觸碰「紅線」係兩樣野
係人都知唔可以犯法
但咩叫不觸碰「紅線」??
而家就係無人知條紅線係邊喎
正常社會你唔犯法就得啦
點會有紅線
呀飯太應該唔記得左自己有份搞到而家咁,
香港而家安全成咁,飯太都應記一功呀!

國安可以暖身心
咩反話
明明連登係愛國論壇
經濟係一個群體組成,唔係一枝獨大就可以做到
你地想要經濟好呀?
令到香港人支持你地再講啦紅衛兵
袋著先個單野,班建制係咪唔記得咗「等埋發叔」
國安要年年講,月月講,天天講
反了
外資勁聽佢話
只要不碰紅線 可表達不滿

你不碰紅線 紅線碰你呢
屌你啦乜都無國安咁緊要
邊個想停邊個就係鬼
要拉都拉曬
同埋唔覺得蛋餅少咗出聲,
只係少咗出場機會

有得出場一樣大把聲氣
係,佢好似早兩日先又開完talk

大家記得愛国呀
國家安全大於經濟,佢這個言論意危害國家安全,煽動香港市民憎恨政府,對國家失去信心。
小政府大市場本身就係work
有自由先至有流動同文化碰撞
政府只要出問題既時候適當干預就得

而家下下都政府帶頭
私人市場都唔使用腦 跟隊形就得
講真 政府戴得幾多頂帽
溫爺爺話沒有政治改革,經濟成果都會消失
19年鬧得最狠係佢
搞好經濟?暗指宜家經濟好差?拉得!
呢啲說話令人唸起2019
冇國安講咩經濟
唔好係度添煩添亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞