消失的青洲新市鎮填海計劃,一旦建成可容納二十萬人居住

51 回覆
18 Like 12 Dislike

一份1995年政府規劃環境地政府出版的《香港的未來面貌:海港填海計劃在香港日後發展所擔當的角色概覽》中,就有清楚列出日後青洲填海的土地規劃,可見當年政府樂於將用地發展做居屋,只有部分望向摩星嶺的海邊土地劃作私樓。原有嘅大小青洲,係計劃中會原封不動,填海後成為「市區邊緣公園」嘅一部分。

青洲發展計劃亦有同其他當年大型規劃相配合,例子有七號幹線(今四號幹線)伸延至香港仔、係青洲興建海底隧道連接至竹篙灣貨櫃碼頭,竹篙灣後亦可以通往青龍大橋直達屯門。電車會伸延至青洲,而地鐵就設有預留空間,經過青洲後會繼續伸延去竹篙灣。更有趣嘅係現時迪士尼站仍有地鐵預留空間通去海邊。

青洲航拍相,青洲發展計劃入面對於原有嘅大小青洲係原汁原味保留,並劃作「市區邊緣公園」。

青洲新市鎮將由居屋及私樓組成,幫助市民完成上車夢
嗰頭好撚陰,又摩星嶺,又殮房
你屋企仲陰啦,平日陽光都照唔到啲乜,你咪又係咁住
好似唔錯,幾時起番?
諗法覺得係唔錯
規模上起碼冇明日大嶼咁大
但西環果邊就不再寧靜
雖然而家都多左一堆大陸妹係度四圍打卡
日本、新加坡狂填海

香港就俾班環保撚夾埋地產商限制土地
去到殖民地政府最後幾年不嬲都係話西九龍填海區果啲可以降低居住密度,同時啲人買樓會找咗起鐵路條數佢

係依家先咁出奇,公屋都話上唔到,上到都可能係簡約果隻,再唔係年青人可以揀去中轉屋住住先,幾年後派唔到屋就訓街
應該難啲 填海仲要係咁大規模喺維港附近填
真係做應該會畀環保撚屌死
跟以前大英遺留落黎咪幾好睇下依家搞成點,連大陸仔笑同支那無分別四面環海一款野都搞唔到睇下幾廢人地種珊瑚礁出黎搞潛水勝地香港連水質都搞唔好紐約種蠔種到一海都座頭鯨廢人出廢港無樣做得好
起碼睇落叫做有可行性
如果可以,我想香港學烏克蘭對付 庫爾斯克
咁樣對付深圳咁就可以保證深圳一樣係實行普通法,使用港元,同埋官方語言係廣東話同英文
但風景靚喎!
出到嚟應該係西九填海區咁上下
其實西環開埠嗰陣就已經係旺區,係後尾決定地鐵唔起住嗰陣先慢慢比下去啫
以前好似睇過一個統計
中環開始向西去啲人最有錢,教育水準比其他區高
試想下以前啲老牌傳統名校係晒中半山&西半山
又唔填青洲… 個到根本好適合填海,班仆街環保分子呢樣反對個樣反對,搞到無地起公屋 居屋同私樓
要政府起番,配合明日大嶼計劃搞香港第五條過海鐵路。
係因為唔填海發展! 個到向西可以填多d同填大d,同青衣對望,發展30萬人新市鎮! 港府要做野填青洲啦! 不能再等! 填完青洲就唔好填維港

如果上海同深圳實行普通法,係咪就可以超越香港
https://lih.kg/3389238
環保撚收地產商錢做野架

點會唔可以填海架, 直頭填到全部都係地好過啦
我意思係吞拼深圳,然後再實施香港法律,同埋官方語言
升市 就話剛需 供不應求 而家跌市就大把供應無人買 無成交
根本大部分人買樓目的都係賺錢
石塘咀以前係紅燈區
其實卑路乍灣嗰邊唔算係維港啦,應該唔受保護海港條例限制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞