男教師被指摸大腿搣腰非禮女學生 官稱事主證供自相矛盾 裁定罪名不成立

65 回覆
60 Like 2 Dislike
18:38 2024-09-27

37歲男教師涉於一年間在黃大仙某中學內兩度非禮16歲女學生,涉案教師早前否認兩項猥褻侵犯罪受審,事主供稱遭被告觸碰大腿及「搣腰」,表證成立後被告選擇不自辯。暫委裁判官周羨頤今於九龍城裁判法院裁決時指,事主供詞自相矛盾、強詞奪理,法庭不能穩妥依賴其證供,因而裁定被告所有罪名不成立。
周官裁決時指本案爭議在於女童X證供的可靠性,惟X在作供時自相矛盾,兩次錄影會面的證供與庭上作供時出現了3個版本的分歧,無法穩妥地依賴其的口供。

X一開始同意音樂室的座位是按學號編排,身為1號的她應坐在第一排,身旁亦沒有任何座位,但遭辯方質疑後,X改口稱學生可以隨意選擇座位亂坐。她亦供稱被告於音樂室觸碰她的大腿當日,她身穿冬季校服裙,惟辯方出示校歷表證當時並非冬季,X隨即改口表示自己誤以為當時是冬季。周官認為X未能就其證供出現的分歧提供合理解釋,強詞奪理。

周官指,X在錄影會面中,一時指被告在樓梯間問「我可唔可以搣你條腰」,一時又指被告只提及「我可唔可以搣你」。就被告到底用多少隻手指搣其腰部,X也有兩個說法,有時稱4隻手指,有時稱只用中指及大拇指。X雖曾解釋指錄影會面期間感到驚慌及緊張,可能「情緒錯亂之後講錯」,惟周官卻認為X情緒平靜,不存在任何情緒錯亂。
在觀察CCTV片段後,周官指片段既沒有拍到被告搣X腰部的動作,亦無X向校方指事後隨即轉身離開的情節,反而拍到2人繼續邊聊天邊走路,認為X的證供與客觀事實不吻合,

周官質疑X庭上證供及對校方提及的內容為何沒有在錄影會面中透露過。X於庭上供稱被告在音樂室觸碰她的大腿後發出笑聲,「佢好enjoy,仲笑咗出聲」。另X亦向校方提及被告觸碰她的大腿時有用點名紙遮住,惟周官指X均沒有在2次錄影會面提及過這些關鍵情節。

周官認為X的供詞自相矛盾,並不能完全及穩妥依賴其證供,亦提及X的部分供詞強詞奪理,因而裁定被告兩項非禮罪名不成立。

37歲被告T.M.Y.,報稱任職教師,被控於2023年4月至6月間某日,以及11月9日,在黃大仙區某中學內,兩度非禮女童X。

案件編號:KCCC1842/2024
係咪香港教畜特別鐘意搞學生
學生妹咁正 好難唔搞
有可能屈,有可能真
只係證據打唔入姐
真係羅生門
唯有無罪推定
有一隻屈人嘅臭雞,但d濕鳩女權機構又會將呢單嘢計入明明有非禮但告唔入,女人好慘嘅例子裏面
法治最黑暗一日
犯賤到連 metoo都玩壞
咁的確有可能嘅,但你睇返供詞,佢連冬季夏季都講錯,不過咁講,都有機會係佢創傷性壓力症候而唔記得當時季節,不過咁嘅話等於以後女人等於可以隨時隨地屈男人非禮。
點解唔開名
上次港大嗰單又開名
創咩傷性壓力症,條女話被告搣佢條腰,但睇返cctv冇發生過,仲要有講有笑,條女根本已經係作假供
我曾經講過一本書 係律師寫 佢接過一單老師被指控打一個小學生 審前老師已經停哂職當正佢有做咁 上庭時透過cam 黎問小學生野 有好多野矛盾 例如學生話被正面推 但係解釋唔到點解向前跌 好多野小學生都係一句「哎呀 可能我記錯」 法官都相信小學生有機會記錯 但最最最後 一班學生30人 竟然冇人睇到老師推小學生 + 當時兩個睇堂老師終於肯上庭作證無事發生 老師先冇事
我本來都覺得小朋友 點會咁樣用咁嚴重又複雜嘅指控屈人呀
原來真係有 可能小學生都估唔到佢咁隨口講會有咁多手尾咁大回響 同東張西望食咗老母$27000 隻肥閪一樣 洗濕咗個頭唯有頂硬上 依個女學生可能都係咁 反正一定有d懶係語不驚人嘅廢柴講「只係唔夠證據 唔代表冇做過」
正義必得伸張
女人由識講嘢開始就係臭雞
召喚karen
冇聽過美女教師?
Karen 又會話告唔入唔代表冇做過

所以女人點樣都贏
個老師咁就一世
都唔知個老師有冇畀人炒到,臭雞呂麗瑤個教練最後尾又係冇罪,但一開頭已經畀培正炒咗,判咗冇罪之後亦都冇請返,而臭雞仲可以活躍體壇,代表香港參賽
又係男人
咩書?有乜辦法防止被人老屈?
好明顯個女仔比個律司CHOK到散晒
勞資糾紛
半推半就
欲拒還迎
所有女人都係臭雞
有錢任屌啦,扮乜鳩高貴?
女人係男人附屬品
醜男就非禮,靚仔就享受
女人又屈男人
女人屈人唔洗成本
條女都有份爽
要簽自願扑野證明書
女人 know your place
法律偏幫女人
貼車廂女人漫畫圖
X一開始同意音樂室的座位是按學號編排,身為1號的她應坐在第一排,身旁亦沒有任何座位,但遭辯方質疑後,X改口稱學生可以隨意選擇座位亂坐。她亦供稱被告於音樂室觸碰她的大腿當日,她身穿冬季校服裙,惟辯方出示校歷表證當時並非冬季,X隨即改口表示自己誤以為當時是冬季。周官認為X未能就其證供出現的分歧提供合理解釋,強詞奪理。

周官指,X在錄影會面中,一時指被告在樓梯間問「我可唔可以搣你條腰」,一時又指被告只提及「我可唔可以搣你」。就被告到底用多少隻手指搣其腰部,X也有兩個說法,有時稱4隻手指,有時稱只用中指及大拇指。

辯方咁樣chok個16歲𡃁妹供詞
係好專業,亦都好仆街
唔講大話又點會俾人chok到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞