二手私人屋苑買賣集中討論區(1)

14 回覆
2 Like 3 Dislike
香港私人屋苑列表:

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%A7%81%E4%BA%BA%E5%B1%8B%E8%8B%91%E5%88%97%E8%A1%A8

買樓係一個好大嘅決定,有好多因素需要考慮。以下係幾個主要嘅考量:

1. 地點
- 交通方便:附近有冇地鐵站、巴士站等等?
- 周邊設施:附近有冇學校、醫院、商場?

2. 預算
- 購買價格:根據自己嘅經濟狀況定個合理嘅預算。
- 按揭利率:了解而家嘅貸款利率會點影響你。

3. 房屋狀況
- 二手樓:二手樓可能平,但要注意維修問題。
- 結構檢查:確保房子冇大問題。

4. 未來增值潛力
- 區域發展計劃:了解未來有冇大型基建或商業發展計劃。
- 市場趨勢:研究一下當地房地產市場嘅歷史同埋未來預測。

5. 稅務問題
- 稅務影響:知道購房有啲咩稅務責任。

6. 社區環境
- 鄰里關係:考慮下社區氣氛同埋鄰居。
- 寵物:要睇下多唔多人養寵物。

如有補充,請再下一個post整合。
諗緊荃西/啟德/大圍
想買新啲
又有投資價值(最緊要租金硬正)
大家覺得呢3個位如何?
還是有其他更好選擇?
咪撚on9
唔係覺得仲好似2018年前咁
買樓邊住邊升
香港樓絕對唔係一種好既投資工具
就算依家租金升
講緊至少收40年或以上租金
先等同買入價
正常香港人父母都有供完私樓
裝修層樓自己住
踢老豆老母返大灣區租樓咪得
你賣左寶翠園未?
條傻仔21年借盡買左幾層樓
依家輸身家
講咁多托咩
最後你咪又係聽你老婆話
你有你樓淡
我有我樓好
其實有咩問題
有咩都係10年後你再黎笑我啦
講到你好似預知左未來咁
賣左啦
一齊討論下
不過啟德我麻麻地
感覺交通唔太就腳
27/9:港股成交金額3607億,破歷史紀錄!
https://lih.kg/3792484
啟德交通唔方便
車位比例又好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞