油塘5歲男童跳樓 送院時眼角有淚 母激動跪地痛哭

192 回覆
96 Like 15 Dislike
而家D記者咩料, 1樓又話5樓, 貪玩四圍排又話自殺。
局長政職+1
1樓叫高處墮下?
都算高啦 我都唔敢玩攀欄
蝗蟲咁撚生得
驚西咩
據悉,男童姓鄭,於內地出生,近日與母親來港定居。男童今晨仍未上學,今晨與母親外出前往學校交證件準備下周上學。事發時男童與母親外出,途經升降機大堂時,男童懷疑爬過欄杆墮樓。男童前額受傷,母親大驚立即通知丈夫。
5歲就咁識諗 知道跳樓係唯一出路
咁跳樓唔係解自殺係解咩
你摟人屌, 之後話人暴躁

"跳樓" 只係客觀描述, 無端端等等下lift 跨欄由1/F jump到 G/F
咁都唔係跳?

你地大腦短路, 刻板印象跳樓=尋死咋喎
而家D記者尋死和諧變成墮樓, 由唔見你地屌
小窮書
新手教學直按skip
支那仔
「跳樓」通常指一個人從高樓跳下,這個行為通常與自殺相關,是一種故意結束自己生命的方式。然而,這個行為是否一定是自殺,還需根據具體情況來判斷。

### 1. **自殺**
最常見的情況是「跳樓」作為一種自殺方式,通常發生在個人面臨重大心理壓力、情感困擾或生活問題時。這種行為多伴隨著抑鬱症、焦慮症或其他精神健康問題。

### 2. **意外**
有時,「跳樓」也可能是意外事故。例如:
- **工作事故**:某些高空工作者(如建築工人、清潔工等)可能因安全設備故障或疏忽而意外跌落。
- **玩耍意外**:一些情況下,年輕人或兒童可能在高樓或樓梯間玩耍時失足跌落。
- **失去平衡**:某些人可能在陽台或窗邊失去平衡,無意中跌落。

### 3. **他殺**
雖然較少見,但「跳樓」也可能與犯罪行為有關。例如,有時可能是某人被他人推下樓,試圖偽裝成自殺或意外。

### 4. **受驚嚇或精神錯亂**
某些人在極端情緒波動或精神錯亂的情況下,可能不自覺地跳樓,這在患有精神疾病或受到極大驚嚇的人身上有可能發生。

總結來說,雖然「跳樓」通常與自殺有關,但根據具體的情況,也可能是意外或他殺,因此需要詳細的調查和證據才能確定具體原因。
局長政職+1 @ every day
支那狗爬嚟爬去
本來想做厚德人
但見到這段
你地可以繼續
邊度有話過5樓

樓主柒到喊
連登仔又話公屋先係驘家
sor, 我睇錯, 我只係想講, 第一做記者唔fact check, 第二佢明知自殺係流料都格硬寫落heading度, 只係為佐搏收視。
原標題都係高處墮下咋喎

油塘鯉魚門邨5歲男童高處墮下 送院時眼角有淚 母激動跪地痛哭 https://www.hk01.com/article/1061100
不嬲跳樓都係解自殺架啦
01標題寫高處墮下你就寫跳樓 你個po又寫
“阿媽叫我去死
唔通我唔去死咩”
根本就係你想令人誤以為個靚仔真係自殺
依家柒撚咗比人質疑你就柒到叫gpt幫你解圍
我係你就乖乖地縮個翻入老母個閪唔好出嚟獻
玩parkour 姐
想借d 水管個力跳落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞