建議政府開隊酒辦鼓勵飲酒

15 回覆
9 Like 1 Dislike

香港既然要搞夜經濟,咁控煙酒辦應該即時改組,變返控煙辦淨係控煙,唔再控酒

然後開個新嘅隊酒辦,鼓勵市民飲酒

大學開埋隊酒學位
飲酒飲到肝癌可以免費醫病
隊酒隊得多,完成到KPI,醉駕都可以無罪/減刑
聽落去都幾難接受

但如果佢真係肯做 經濟真係會好
放心,香港啲鋪頭唔會減價
日本貨仲計緊10算
屌 搞Party 呢d野叫洪為民搞咪得
唔好單單打打啦 講嘢成個女人咁
Up咩柒
同樣都係唔健康
食煙就十惡不赦
飲酒就振興經濟
香港政府個邏輯真係難明

用返連登仔邏輯,飲酒飲到周身病係咪都唔可以去睇政府醫院?
我覺得要開個18區拳王大賽
冇分重量,只係睇勝敗,ko 有分加
每區要交還冠軍腰帶先至可以參加香港拳王頭銜
每年蘭桂坊打決賽
做唔到國際金融中心
至少可以做國際隊酒之都
以後通街醉貓比人執屍
權貴要飲酒咪減酒稅囉
賤民想食煙就梗係加煙稅啦
你睇政府有無搞過雪茄?
你都係唔撚明㗎啦
"煙草須按以下稅率繳稅:
1. 每1000支香煙 $3,306
2. 雪茄 每公斤$4,258
3. 中國熟煙 每公斤$811
4. 所有其他製成煙草,擬用作製造香煙者除外 每公斤$4,005"

https://www.customs.gov.hk/tc/service-enforcement-information/trade-facilitation/dutiable-commodities/types-and-duty-rates/index.html

雪茄都有稅
不過比起成本計佔比無咁高
政府覺得收兩隻熊貓就可以推動經濟
咁而家覺得減少少酒稅就可以推經濟
好正常呀,符合政府思維
又可以搵孫女劈酒
孫女想食水煙,不過禁左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞