香港啲醫療真係垃圾

10 回覆
7 Like 7 Dislike
前排起樓梯有人唔小心撞到我 碌咗落嚟 隻腳拗柴
整傷咗腳踭 腰 同膊頭位置

跟住之後去咗急症室 等咗10幾個鐘
個醫生淨係同我照X光
佢話啲骨冇事 打咗個止痛針
跟住我同個醫生講,我知道啲骨冇事
但係我腳踭位真係好痛 可唔可以同我照MRI
因為X光睇唔到啲咩 搵唔到痛嘅原因

跟住之後個醫生同我講 你冇骨折,唔會同你照MRI
要身體檢查去私家
如果你再痛就再打多次止痛針
原本照X光,淨係照咗隻腳
我有同佢講條腰同膊頭都痛
但係佢冇照 後尾又再搵返佢照 前後嘥多三個鐘

咁政府醫院冇希望去私家
咁首先選擇我係去法國醫院打算去睇門診
咁睇之前佢哋又話唔會幫我驗傷嗰啲
(因為我係樓梯俾人撞落去) 要驗傷嘅話去睇急症
咁我又同佢講我睇咗急症,但係佢哋幫唔到我
跟住睇完門診 佢哋話轉介去睇骨科
又要等個骨科醫生返工 約咗下個禮拜
咁跟住我問一問睇完骨科係咪有照mri ?
佢哋就答視乎醫生嘅回覆
不過即使照都有可能要等幾日
照完等報告又要幾日
同埋全身照MRI 連埋醫生費差唔多3/4萬

以上就係香港醫生嘅收費同服務

咁既然佢咁同我講

我只係自己訂咗機票即刻去咗韓國
落機之後自己去咗大醫院嗰度睇醫生
我搭凌晨機去 早上七點到韓國
8:30左右到醫院門口 9:00有得睇骨科醫生
10點到中午三點全身檢查 醫生直接建議我照MRI
左邊間房照 右邊間間房等一陣拎報告

醫生睇完報告之後 問我做咩咁遲先過嚟睇醫生
你應該痛咗一排 因為我腳既前韌帶 同 跟腓韌帶斷咗?
需要開刀做手術

所有檢查全部一日搞掂

我星期二到韓國星期二檢查完 星期三假期
星期四今日同我講費用同埋手術嘅過程
仲喺我面前畫畫解釋 佢哋會點樣做
星期五中午一點做手術

韓國醫院餐飲

真係好想告個急症醫生 唔知有冇得告佢誤診
好多病人喺出邊等咗10幾個鐘
都見醫生嗰陣時只係講幾句廢話敷衍下
我都同佢講咗我隻腳超痛 佢都係無視[/quote]
so?
又回帶
So?
香港一係你就黎死,醫院就會馬上救你
如果你死唔去既話,一般你可以拎medical leave 拎幾年先睇到骨科
所以你如果只係骨折,我建議你直接斬斷自己隻手,佢地就會馬上救你
so nlm
Quite.
你撞車定碌落樓梯?
諗掂未
香港醫生霸權左好耐

醫生少 -> 人工超高 ->睇症時間短 -> 醫生因為超人工高反對增加醫生
LOOP

病人得唔到合理照顧
公立醫院剩係識派止痛藥

你唔睇私家醫生真係好難得到合理治療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞