瑪嘉烈急症室等12小時

460 回覆
30 Like 656 Dislike
就算早啲醫你嗰度都有疤㗎啦
我去急症室打瘋狗症針,非緊急都係等半個鐘就見醫生
再等多陣就有護士洗傷口同打針

之前老婆大肚,身體有事入急症,半個鐘就上咗房
黎緊招募晒大陸護士同醫生, d cat 4 cat5 開間department,分流晒比佢地睇下
又窮又廢係咁架喇
而家有ha go拎完籌返屋企訓返三五七個鐘得閒睇下個app 差唔多到再返去啦
係咪夜晚先至多人要排咁耐?

我上次玻璃𠝹到,流哂血
朝早去排,兩個鐘睇得
係之後等縫針同洗傷口就等咗好耐
連登進化到咁都要開post

咁撚無常識,又想挑撥大家仇醫護嘅情緒,點知圍爐失敗
咁你除罩入急症室瞓一晚,練抵抗力啦
兩間都係大醫院 基本上有齊d專科 質素其實差唔多
廣華斷錯你咩症

你望下d醫生日日對住幾百個樓主咁既廢人
根本做到滑曬牙 佢地有限定一個鐘要睇到幾多個症 又無得抖咁濟
老實講咩醫院咩醫生都一樣 忙撚到咁質素點會好
開咪叫你入房前極速掃你病歷
睇症用得5分鐘 睇到你唔斷氣講到野又無乜古怪野就已經寫定paracetamol踢你走
你離開左房 佢重要用幾分鐘做paper works寫你今次發生咩事同咩病

一陣睇睇下症又要應付樓主d on9問題
醫生 點解我發燒都要等12個鐘
你個名少癲
check完發現好小事, 可能會特批一張白卡
巴打無事麻
罕有經驗
我上次斷acl 夜晚11點去威記 分我cat 3 等左3個鐘先上房
唔係無
但急嘅先
呢個真 朋友睇過咩訓唔著、一年身恆 咩on9野都有 班低層無性架
廿年前香港人口幾多,依家人口幾多?
客多左 但 時間都差唔多咁慢, 咁咪進步左囉
咁你又要諒解
如果佢走上嚟問
又會有班人屌佢網上問醫生
都唔去睇急症
如果夜晚邊有門診街症比你排
天龍人會快啲
咁政苦又用左幾多錢去醫療開支 聯合醫院又擴建了廿幾年前佢地咩人工而家咩人工 但醫療事故又不斷有 仲要係冇問責制既資源不斷擺入去 質素就廿幾年如一日
我幾年前肺炎(非武肺)痛到好似爆咗肺咁都要等10個鐘先上到房
撞頭係嚴重架
其實發燒都要睇情況嘅,之前試過燒幾日睇街症私家都好唔到,最後私家叫我睇急症,點知都係要等成6粒幾鐘,最後係盲腸炎要做手術唔知呢啲算唔算叫延誤病情,嗰陣真係好無奈
醫不自醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞