連登不願面對系列: iPhone全球銷量下滑 8月慘被中國小米超車

32 回覆
6 Like 27 Dislike
中國的小米手機堪稱是全球在2024年上半年,市場上進步最多的品牌,整體銷售量比去年同期大幅上升22%。根據調查指出,8月的全球智慧型手機銷售量,小米手機也超越蘋果公司的iPhone系列,躍居全球第二,僅次於南韓三星。

根據調查公司Counterpoint Technology Market Research統計顯示,2024年8月的全球手機銷售量,第一名仍是南韓的三星持續領先,第二名則由中國小米拿下,原先的蘋果iPhone被擠到第三名。

該調查指出,小米是今年上半年,全球進步最快的手機品牌,手機銷售量比起去年1至6月,大幅上升22%,雖然正面效應可能逐漸減緩,但2024年全年的銷售量,比起去年仍有機會成長超過10%,而這源於品牌在中南美洲市場的成功。

另一方面,美國國際資料公司(IDC)調查顯示,iPhone系列在2024年4到6月,在中國的手機銷售量,比起去年同期下滑3.1%,相隔5年之後跌出前五名,輸給VIVO、華為、OPPO、HONOR以及小米。
連登仔 最喜愛既美國ip 只係得第三
最憎既中國小米 第二

連登仔 真係改名 連「燈」仔

8月不嬲最差,同埋明明係samsung勁左
apple唔興啦
2024仲俾咁多錢買電話根本智商稅
淨係敢講8月
睇埋9月先講啦

8月
新新聞,假統計
華為:
三叔:
蘋果的情況不太好,內部的高管一直在減持,可能是近期內部的管理出了問題?高管層只有心中有鬼才會秘密謀劃出路。
中低階機首選唔會揀蘋果
byd同小米都比連燈仔燈到上哂岸
9月出新機嘛戇鳩仔
啲人8月就係等9月先買
八月係水尾,梗係下滑
識用一定用屌米
日日開心使用中, 大劣版真係平靚正
墨西哥國籍男子登上尖閣諸島遭救援
https://lih.kg/3784184

等緊你入去呀
小米叉電快呀嘛
個個等九月出新一代啦
樓主: 屌你 講緊iPhone 8月
全球銷量下滑呀
中國小米超車了
睇條線已經知咩事啦
apple 明顯係好季節性波動好大
三叔屌米就相對平穩
因為apple每年發佈一次新機,三叔屌米就有好多非旗艦機型隔一段時間就出一部,同埋旗艦機減價幅度都大過apple,可以提升到銷量
不過,屌米銷量慢慢上升緊都係事實,應該係亞非拉市場嘅增長,早幾年但係整體銷量要追到apple 仲有一大段距離
習主席會 希望一帶一路d兄弟會多多支持埋自國產電話
日本海上自衛隊護衛艦第一次通過台灣海峽
https://lih.kg/3791663

仲有呢到呀
apple 會是下一個intel
但係9月都唔見得好果下死呢
華為三叔仲賣緊八九千一部60hz咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞